Bejgli marisom módra.. csak egy kicsit variáltam..
http://receptjeim.blogol.hu/?tag_id=25415
Volt sok szabadidőm, na meg mondhatom azt is, hogy úgy hozta a kedvem, karácsony után még egy adag bejglit sütöttem. Variáltam, mert amikor nem a kötelezőt sütöm mindig valami mást, szeretnék készíteni. Olvastam valahol, hogy tehetünk a töltelékbe lazítónak reszelt almát, ez adta az ötletet, hogy én meg szilvalekvárt tettem a mákhoz.. azt hiszem nagyon jól döntöttem.
Ez most így készült:
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só. Lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, élesztőt a tejbe feloldottam, majd a hozzávalókat jól összedolgoztam, és kb. 2 órát, pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket, ami most csak mák volt.
40dkg darált mák, 30 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, vaníliás cukor, pici fahéj. Tejet felforraltam, hozzáadtam a cukrot és 0, 5 dl vizet, amikor elolvadt a cukor, bele tettem a mákot és kavargatva főztem, besűrítettem, de vigyáztam, hogy kenhető legyen, majd hidegre tettem, hogy kihűljön.
Megkelt tésztát kettéosztottam, vékonyra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel, és mielőtt felcsavartam kentem rá szilvalekvárt, csak ahol kezdődik a csavarás oda, nem az egész tekercset kentem meg lekvárral.
Két jó nagy rúd lett, nem is tudtam egymás mellet a tepsibe tenni, csak átlósan, külön-külön. Megkentem tojásfehérjével, amikor kész lettem, pihentettem kb.fél órát, majd átkentem még egyszer és 200 fokon készre sütöttem.
Egy kicsit laposabb lett, mint a másik bejgli, de sokkal finomabb, megérte próbálkozni ez marad a kedvenc, a szilvalekvár nagyon finommá tette és még az is sokat javított a töltelék minőségén, hogy főztem pár percet a mákot, ettől úgy tűnt, hogy puhább lett, nekem így jobban ízlik.
------------------------------
Egy tuti jó bejgli recept marisom módra..
Egy tuti jó bejgli recept marisom módra..
Kétféle bejgli tészta receptem van.. ami sosem reped meg és nagyon sokáig eláll / persze ha van ideje / azt hozom először..
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 dkg élesztő, 2 dl tej.
Élesztőt egy kevés cukros tejbe felfuttatom, amíg elkészül a lisztet a vajjal, és zsírral elmorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót. Összegyúrom, jól kidolgozom, sima ruganyos tésztát kapok, majd pihentetem, vagyis kelesztem.
Míg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
Mák töltelék: 2,5 dl tejet felforralok, 40 dkg darált mákot leforrázom a forró tejjel, belekaparok egy pici vaníliát, hozzáadok 25 dkg cukrot, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, összekeverem és hagyom kihűlni, hideg legyen.
Dió töltelék: 2 dl vizet felforralok 20 dkg cukorral, belekaparok egy pici vaníliát, majd összekeverem 40dkg darált dióval, teszek hozzá 4dkg morzsát, egy kis fahéjat és reszelt citromhéjat, ezt is hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát megmérem és 8 egyenlő részre, osztom, ugyanígy járok el a töltelékkel is, 4 diós és 4 mákost készítek.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és megkenem a töltelékkel, majd zsírozott tepsire teszem, megkenem tojássárgájával, hosszába.
Kelesztem még kb félórát , ha letelt, akkor keresztbe is megkenem tojássárgájával, hústűvel egy két helyen megszurkálom és 200 fokos forró sütőbe teszem, készre sütöm.
A töltelékbe én teszek mazsolát, de csak magnélkülit, mert azt szeretem.
Alufóliába csomagolom, ha kihűlt… már alig várjuk, hogy szent este legyen és megvágjuk a vaníliás porcukorral megszórt, illatozó finom bejglit.