Töltött krumpli
Burgonya 800 g
Trappista sajt (reszelt) 100 g
Margarin 30 g
Kefir 100 ml
Só, fehér bors ízlés szerint
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és ízlés szerint daraboljuk. Enyhén sós vízben vagy csontlében megfőzzük. A főtt zöldséget kukoricalisztbe forgatjuk. Belemártjuk a 2 dl vízből és kukoricalisztből készült masszába, majd a gluténmentes morzsába forgatjuk. Bő forró zsiradékban pirosra sütjük.
---------------------------------------------------------------------------------------------
ZÖLDSÉGROPOGÓS
A megtisztított és leöblített zöldségféléket gőzben vagy gyengén sózott vízben puhára főzzük. Amikor felpuhult, húsdarálón ledaráljuk vagy apró kockára vágva egy tálba tesszük. Ízesítjük sóval, apróra vágott petrezselyemlevéllel, reszelt vöröshagymával, margarinnal, majd hozzákeverjük a tojást és a kukoricadarát.
Amikor a masszát már jól összedolgoztuk, vizes kézzel pogácsákat vagy ujjnyi hosszúságú rudacskákat formálunk belőle és a felmelegített olajban pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Fóliában sült hagyma
A hagymát meghámozzuk, felül kereszt alakban kissé bevágjuk és szétnyitjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk négy 20 x 20 cm-es alufólia lapot, és a középre ültetjük a hagymákat. Meghintjük sóval, borssal és apróra vágott rozmaringlevéllel. Néhány csepp olajjal meglocsoljuk. A fóliát felül lazán összefogjuk.
A forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Párolt húsok, halak mellé, köretként tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------
RAKOTT KRUMPLIPÜRÉ
A krumpliból, a margarinból, sóból pürét készítünk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, nagyon kevés olajon megpároljuk. Közben sózzuk és borsozzuk. Addig pároljuk, amíg elfő a leve. Ezután kivajazott tepsibe tesszük a krumpli pürét, rá a gombát, majd végül a reszelt sajtot. Sütőben aranysárgára sütjük a tetejét.
-------------------------------------------------------------------------------------------
TEJFÖLÖS TEPSIS KRUMPLI
A burgonyát nagyon vékony szeletekre vágjuk. Olajban és fűszerekben meghempergetjük, és egy nagyméretű lapos tepsiben szétterítjük. A tetejére tejfölt locsolunk, és ropogósra sütjük.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kukoricatócsni / csukamarti
-ahogy én csináltam:
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 tojás
1 dl víz
1 dl tej
10 evőkanál finomliszt
6 evőkanál kukoricaliszt
fél mokkáskanál sütőpor
1 kávéskanál só
fél mokkáskanál bors
2-3 gerezd fokhagyma összetörve
40 dkg konzerv kukorica ( leve nem kell bele!)
1 mokkáskanál ételízesítő
1 kávéskanál étolaj
1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, és evőkanállal a forró olajba tenni, kisimítani, és közben villával megfordítani, hogy mindkét oldalát szép pirosra tudjuk sütni. Én először papírszalvétára szedem ki, de szerencsére nem szívja az olajat különben sem magába nagyon! Aztán tehetem is a jénai tálba.
Tojásropogós / Ibolya
1 db nyers tojás, 2 db főtt tojás
1 db beáztatott zsemle
1/2 vöröshagyma lepirítva,
só, bors, petrezselyem ízlés szerint.
zsemlemorzsa
Elkészítése: A főtt tojást lereszelem és hozzáadom a nyers tojást, sót, borsot, petrezselymet összeaprítva, hagymát és az áztatott zsemlét. Jól kikeverem. Ha kicsit lágy lenne, akkor kevés zsemlemorzsát is rakok bele. Ezután kroketteket formálok belőle és a zsemlemorzsában megforgatom. Forró olajban kisütöm.
Ez csak egy adag, de lehet többet is csinálni. Elég kiadós.
- ahogy én készítem
Hozzávalók:
2 kg apró szemű újkrumpli (alaposan megmosva, negyedekre vágva héjában), ha csak régi krumpli van akkor meghámozva.
1 evőkanál mustár
3 evőkanál olvasztott vaj
3 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál szárított oregánó
1 lapos evőkanál só
2 teáskanál frissen őrölt bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor apróra vágott kakukkfű
3 rozmaring levél
Elkészítése:
A krumplikat jól megmossuk és negyedekbe vágjuk, majd félretesszük.
Összekeverünk minden hozzávalót egy tálban, majd ráöntjük a krumplikra, jól összeforgatjuk. Kibéleljük egy nagy gáztepsi alját sütőpapírral, az oldalát pedig vajjal jól megkenjük. Ráterítjük a sütőpapírra egy sorban a befűszerezett krumplit.
Előmelegített 220 fokos sütőben 60 perc alatt szép pirosra sütjük, közben egyszer átforgatjuk.
Hozzávalók:
6 tojásfehérje
1 tojás
6 dkg zsemlemorzsa
10 dkg reszelt füstölt sajt
10 dkg reszelt trappista sajt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál borsfű (vagy őrölt bors)
Az egész tojást 1 villával felverjük, a zsemlemorzsát és a fűszereket hozzáadjuk. Felverjük a fehérjéket és a sajttal együtt a tojásos masszához keverjük.
A masszából 1 evőkanállal gombócokat formázunk, majd forró olajban megforgatva megsütjük.
Én rizskörettel tálaltam, fokhagymás tejföllel meglocsoltam, paradicsom karikákkal díszítettem.