KAJO

Fincsiségek

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2434

Tartósítószer nélküli befőtt I.

A tartósítószer nélküli befőttekhez nem használunk kémiai tartósítószereket, ezért különösen fontos szempontok a következők:


  • Csak hibátlan, légmentesen zárható, csavaros tetejű vagy patentzáras üvegeket használjunk!


  • Akkora üvegbe tegyük a készítményeket, melyeknek tartalmát, a felbontást követően, rövid időd belül elfogyasztjuk. A tartósítószer nélkül eltett gyümölcsök, zöldségek, a felbontás után, hűtőszekrényben, legfeljebb 7-10 napig tárolható, romlás nélkül. Ezért erre a célra, a kisebb méretű, 200-500 milliliteres üvegeket használjuk. Gyümölcs és –zöldséf tartósításakor kerüljük azokat az eljárásokat, melyek jelentősen károsíthatják az értékes nyersanyagok beltartalmi és élvezeti értékét. Pl. ne alkalmazzunk feleslegesen hosszú ideig túl magas hőmérsékletet; ne használjunk túl sok ízesítőanyagot, t, fehér cukrot, mesterségesen előállított tartósító, ízfokozó, aroma és színezőanyagokat.


  • A gyümölcsök és zöldségek tartósításakor, ha megfelelő módszert alkalmazzuk, mellőzhetjük a tartósítószereket, elhagyhatjuk vagy csökkenthetjük a cukor, só, ecet vagy bármely más, természetes vagy mesterséges, konzerváló hatású adalékanyag felhasználását.

A tartósítószer nélküli befőzés négy munkafolyamata


  • Az üvegek áztatása, mosása és fertőtlenítése.
  • A termések szedése, mosása és darabolása.
  • A felöntőlé előkészítése vagy a készrefőzés.
  • Az üvegben lévő készítmény légtelenítése és hőkezelése.


  • Az üvegek előkészítése


    Áztatás


    Az üvegek és eszközök áztatása. A befőzés előtt 1-2 nappal a légmentesen zárható üvegeket, tetőket, a befőzéshez szükséges eszközöket szobahőmérsékletű vízben áztatjuk.


    Mosás


    Az üvegekről leengedjük az áztatóvizet. A további műveleteket az érzékeny bőrűek gumikesztyűben végezzék. A forró, mosogatásra szánt víz minden 10 literében feloldunk 20 dekagramm mosószódát, és a lúgos oldatot az üvegekre öntjük. Alkalmas méretű mosogató-és üvegmosó kefékkel tisztára mossuk az üvegeket és tetőket.


    Öblítés


    Tiszta, folyó vízzel háromszor kiöblítjük az üvegeket, hogy lúgos oldat nyomokban se maradjon bennük. Ezután szájukkal lefelé fordítva, egy tiszta abroszra borítjuk valamennyit, hogy az öblítővíz kicsuroghasson belőlük. Az üvegek zárására szolgáló tetőkkel és egyéb eszközökkel is ugyanígy járunk el.


    Fertőtlenítés


    Az üvegek fertőtlenítése két módszerrel történhet. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy a vízzel töltött, nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, a tetőket és a többi hőálló anyagból készült eszközt. Lefedjük és 20-30 percig forraljuk. A másik lehetőség: alkohollal átöblítjük az üvegeket és tetőket, majd szájukkal lefelé, tiszta abroszra borítjuk. Erre a célra a 70%-os gyógyszertári minőségű alkohol a legjobb, de a nem túl erős illatú.


    A gyümölcs előkészítése


    A termés előkészítését a feldolgozandó alapanyag és az előállítandó készítmény jellegétől függően, hagyományos módon végezzük. Hámozás, mosás, darabolás a készítmény jellegének megfelelően. Romlásnak indult termést lehetőleg ne használjunk fel! A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk. Kivéve az érzékeny bogyós gyümölcsöket (eper, málna, szeder). A termékek mosását legalább háromszor váltott tiszta, hideg vízben, bő vízsugárra végezzük. A zöldségeket elsőnek s vízben, majd hideg tiszta vízben mossuk meg.


    A cseresznyét, meggyet, szilvát leszárazás után 1-2 órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Ez idő alatt a válogatás ellenére is a termésben maradt kukacok kimásznak a vízbe. A termések hámozását, magozását és darabolását a készítmény jellegének megfelelően végezzük, a hagyományos módon.


    Készre főzés


    A „készre főzést” 100 fokon, forralással végezzük lecsó, zöldségpürék, paradicsomsűrítmények, ketchup, dzsemek, lekvárok készítésekor. Ezek olyan készítmények, melyeket nem az üvegbe töltés után hőkezelünk, hanem előbb megfőzzük, és forrón töltjük a fertőtlenített, majd előmelegített üvegekbe. Ezután az üvegeket lezárjuk, papírba csomagoljuk, és párnák, takarók közé helyezve, 24-48 órán át melegen tartjuk, dunsztoljuk.

    A következő részben megtudhatja, hogy hogyan kell gyorsan és természetes eljárással dzsemmet és ivólét készíteni >>




    Weblap látogatottság számláló:

    Mai: 24
    Tegnapi: 50
    Heti: 24
    Havi: 928
    Össz.: 143 068

    Látogatottság növelés
    Oldal: Befőtt tartósító nélkül
    KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

    Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

    ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

    X

    A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »