KAJO

Fincsiségek

-2 db réteslapból 1 rúd
-fél kg túró: 3-4 rúdhoz
-kenéshez: 2 tejföl, 2 tojással
-kenés után állni hagyni
-előmelegített sütőben 170 fokon 30 percig sütni légkeveréssel
-két lap között vékonyan megkenni olajjal

--------------------------------------------------------------------------------------------
Mákos töltelék: 4 rúd réteshez- 2 lappal:
25 dkg mák
15 dkg cukor- túl édes lett
1 db nagy alma
30 dkg magozott meggy
2,5 dl tejet fölforralunk, beletesszük a mákot, keveset főzzük.
Majd beletesszük az 1 reszelt almát és a meggyet.
 
Túrós töltelék:
50 dkg túró
3 púpos evőkanál cukor
1 tojás
2 púpos evőkanál tejföl
1 cs mazsola: rengeteg lett bele

konyharuha ne legyen túl vizes
mazsola ne legyen túl sok
mákhoz kevesebb cukor kell

--------------------------------------------------------------------------------------------

Meggyes rétes


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál kristálycukor, 30-40 dkg meggy, kevés étolaj a kenéshez.
Elkészítés: A réteslapot óvatosan kihajtogatjuk egy enyhén benedvesített konyharuhára. Meglocsoljuk vagy óvatosan megkenjük étolajjal, megszórjuk a cukorral kevert zsemlemorzsával (tartalékoljunk a tetejére is). Ráterítjük a meggyet, újra jöhet egy réteg nedvszívó zsemlemorzsa-cukor keverék. A konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest. Megolajozott tepsiben, előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsül. Tálaláskor a ferdén vágott szeleteket porcukorral meghintjük.

Tökös-mákos rétes


Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 dl tejföl, 20 dkg  margarin, 125 dkg mák, 125 dkg tök, méz
Elkészítés: A teljeskiőrlésű búzalisztet összekeverjük a tejföllel és a margarinnal, jól kidolgozzuk és egy fél órát hideg helyen pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük és papír vékonyságúra nyújtjuk. (a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma kisebb, ezért nem lehet olyan vékonyra húzni mint a klasszikus rétestésztát, de óvatos mozdulatokkal elég vékonyra nyújtható.) A mákot megdaráljuk, hozzáadjuk a reszelt tököt és összekeverjük. A tölteléket a kinyújtott tésztára helyezzük, mézet csurgatunk rá, feltekerjük, és 200-220 fokos sütőben megsütjük.

Cseresznyés rétes


Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 8 dkg dió, 8+2 dkg porcukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 12 dkg vaj/ margarin, 2x4 kész réteslap (2 csomag), 4 evőkanál zsemlemorzsa
Előkészítés: A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szárazra törölgetjük, kimagozzuk. A diót durvára vágjuk, 8 dkg porcukrot összekeverünk a fahéjjal. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű tepsit, a többit felolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat).
Elkészítés: Konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként kihajtogatva megpötyögtetjük-kenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a réteslap felénk eső harmadára terítjük a cseresznye felét, meghintjük a fahéjas porcukor és a dió felével. A konyharuha segítségével előbb felhajtjuk a töltelékre merőleges tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, nem túl szorosan feltekerjük. Hajtott élével lefelé, óvatosan a tepsibe fektetjük, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A maradék hozzávalók felhasználásával megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, megszórjuk a maradék 2 dkg porcukorral, és tálra rendezzük. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.

Gyömbéres-szilvás rétes 


Hozzávalók: a tésztához: 5 dkg  margarin, 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 kávéskanál ecet, 1,5 dl langyos víz, liszt a tészta kinyújtásához
A töltelékhez: 1 kg szilva, 10 dkg cukor, 5 dkg aprított mandula, 5 dkg darált mandula, 10 dkg friss gyömbér, porcukor a díszítéshez
Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a közepébe tesszük az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd kis adagokban hozzákeverjük az ecetes langyos vizet. Az összetevőket két lapáttal összedolgozzuk vagy keverőtálban kézimixerrel összekeverjük. Az összekevert tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, amíg könnyű és rugalmas, selymes fényű tésztát kapunk. A tésztából cipót formálunk, megkenjük olajjal, majd egy kissé felmelegített porcelán- vagy kerámiatállal lefedjük, és legalább fél óra hosszat pihentetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a cukorral és az aprított, darált mandulával összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, fokhagymanyomón áttörjük és a szilvához adjuk, majd az egészet összekeverjük. A tésztát belisztezett abroszra tesszük, és kézhát segítségével hajszálvékonyra nyújtjuk, a széleket levágjuk. A szilva-mandula-gyömbér keveréket a tésztán egyenletesen szétosztjuk. A tészta egyik szélét a töltelékre hajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük, és sütőpapírral befedett sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, porcukorral meghintjük és felszeleteljük.


Epres rétes


Hozzávalók: 60 dkg eper, 1 csomag réteslap, 4 dl tejszín, porcukor és vaníliás cukor
Elkészítés: A réteslapból kb. l0 cm átmérőjű kerek lapokat vágunk, melyeket egy olajozott sütőlemezen szétterítve aranyszínűre sütünk, majd kihűtünk. A tejszínt porcukorral kemény habbá verjük, ízesítjük a vaníliás cukorral és belekeverjük a darabolt epret. A kerek réteslapokat megtöltjük a tejszínhabos eperrel, porcukorral megszórjuk és azonnal tálaljuk.


Túrós rétes

pic

Hozzávalók:

9 db réteslap
50 dkg tehéntúró
2 db tojás
3 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
15 dkg porcukor
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
olaj a kenéshez
porcukor a szóráshoz
(Bár ez itt nem a reklám helye, nagyon sok fajta réteslap kipróbálása után, a csornai Zrínyi Zrt. 18 db-os réteslapja a legszuperebb, nem száraz, nem törik, nem ragad, nagyon könnyen lehet vele bánni. A maradék 9 lapból másfajta töltésű - pl. almás, káposztás, stb. - rétest készíthetünk.)


Elkészítés:

A tehéntúrót burgonyanyomón áttörjük, vagy húsdarálón ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, a cukrot, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a búzadarát, majd óvatosan összevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjével. Egy réteslapot nedves, de nagyon jól kicsavart konyharuhára fektetünk, megkenjük olajjal, rátesszük a második és a harmadik réteslapot is, amelyeket egyenként szintén megkenünk az olajjal.  A megkent lapok két oldalán kb. 5-5 cm-t, az alján kb. 10 cm-t üresen hagyunk. Az alsó 10 cm-es üres rész felett kb. 10 cm-es csíkban rátesszük a túrótöltelék egyharmadát. A tészta két oldalát ráhajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétestésztát. Ezt a műveletet a maradék 6 lappal is megismételjük. A 3 rudat olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük. A rudak tetejét szintén megkenjük olajjal, előmelegített - légkeveréses 190 fok - sütőben, kb. 15 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Ha kihűlt, ferdén felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.


Mákos-meggyes rétes

pic

Hozzávalók:

6 db réteslap
2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
30 dkg magozott meggy
25 dkg darált mák
2,5 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
édes-, vagy zsemlemorzsa
összesen: 3620 kcal


Elkészítés:

A tejet felforraljuk, beleszórjuk a mákot, rövid ideig főzzük, majd levéve a tűzről belekeverjük a kétféle cukrot, citromhéjat, és végül óvatosan a jól lecsepegtetett meggyet. Egy rétesrúdhoz három lapot használunk. Az első három lapot egymásra fektetjük, de előbb mindegyiket vékonyan megkenjük olajjal. A harmadik lapon egy szélesebb csíkot meghintünk morzsával, és erre ráterítjük a mákos-meggyes töltelék felét. A rétest szokásos módon feltekerjük. Ugyan így járunk el a maradék három réteslap esetében is. A két rudat kiolajozott, vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe helyezzük, tetejüket olajjal átkenjük. Előmelegített (légkeveréses 190 fok) sütőben kb. 15-20 perc alatt ropogós pirosra sütjük.


Töltelék:

Túrós: 0,5 kg túró, 2 tojás, 1 cs vaníliás cukor, kristálycukor ízlés szerint, mazsola, reszelt citromhéj.

Mákos: 20 dkg darált mák, kb. 10 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg meggy, 25 dkg apróra vágott alma, reszelt citromhéj.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Töltelékek:
Mákos:
15 dkg darált mák, 10 dkg kristálycukor, és annyi tej, hogy éppen összeálljon. 1 savanykás almát is reszelünk bele az almareszelőn, + kevés citromhéj,/levétől ne nyomjuk ki az almát!/ Ezt a tölteléket 1 rúdba tehetjük bele.
Mákos2: az alma helyett egy jó marék meggyet teszünk bele. /1 rúdba/

Almás:
3 almát meghámozunk, és almareszelőn lereszelünk, levétől kinyomjuk, és elkeverjük 8 dkg kristálycukorral, és evőkanál zsemlemorzsával./1 rúdba/

Diós:
15 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, és annyi tej, hogy éppen összeálljon. 1 marék mazsola, kis reszelt citromhéj. Én egy pici reszelt almát is tettem a töltelékre. /1 rúdba/




A réteslapokat egymásra terítjük, úgy, hogy a közüket egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük. A túrókrémet egy csíkban egyenletesen ráhalmozzuk, a tésztát föltekerjük.
Kivajazott tepsire tesszük, a tetejét vajjal megkenjük, végül, előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal kb. 25 perc alatt megsütjük.
--------------------------------------------------------------------------------------------
sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük. Egy rúd rétesből 8 szeletet vághatunk.
--------------------------------------------------------------------------------------------

A réteslapokat a szokásos módon készítjük elő, azaz, rétegenként vajjal megkenjük. Egy rúdhoz 3-4 levelet teszünk egymásra. Megszórjuk zsemlemorzsával, és erre halmozunk a töltelékből (természtesen csak egyfajtát). A két szélét ráhajtjuk, felcsavarjuk. Kivajazott tepsibe fektetjük és megkenjük vajjal a tetejét.Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
------------------------------------------------------------------------------

Rétesek

Először a töltelékeket állítjuk össze.

Az almáshoz 2 kiló almát meghámozunk, kettéhasítjuk, a magházát kivájjuk, húsát kb. 36 milliméter vastagon fölszeleteljük. 10 deka vajat lábasban fölolvasztunk, az almát rádobjuk. 8 evőkanál kristálycukorral megszórjuk, lefödve, kis lángon kb. 12 percig pároljuk. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor 2 csapott kiskanál őrölt fahéjjal fűszerezzük, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsát belekeverünk, hűlni hagyjuk.

A túróshoz 75 deka félzsíros tehéntúrót szitán áttörünk, 8-10 deka mazsolával, 2 citrom reszelt héjával, 5 evőkanál kristálycukorral, 1 csomag vaníliás cukorral , 2-3 evőkanál búzadarával, 2 evőkanál tejföllel meg 2 tojássárgájával összekeverjük. A kemény habbá vert 2 tojásfehérjét beleforgatjuk.

A káposztáshoz kb. 1,6 kiló fejes káposztát kettéhasítunk, kitorzsázzuk. Az almáshoz hasonlóan lereszeljük vagy vékonyan fölszeleteljük. 1 vöröhagymát félkarikákra szelünk. 4 evőkanál cukrot lábasban, 6-7 evőkanál olajon világosbarnára karamellizálunk, a hagymát rádobjuk, és még kb. 2 percig sütjük. A káposztát rászórjuk, megsózzuk, megborsozzuk (kb. 1-1 kiskanálnyi kell bele), majd anélkül, hogy lefednénk, kevergetve 30-40 perc alatt puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk.

A meggyeshez 1 kiló meggyet (lehet lecsöpögtett befőtt is) kimagozunk, majd 10 deka darált dióval, 10 deka darált háztartási keksszel, 5 evőkanál kristálycukorral, 1 mokkáskanál fahéjjal összekeverjük.

Ha készen vagyunk a töltelékekkel, következhet a rétes sütése. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, kicsavarjuk, az asztalra terítjük. Egy réteslapot ráfektetünk. Egy kevés olajjal megkenjük, zsemlemorzsával meghintjük. Még három réteslapot rétegezünk rá úgy, hogy közüket olajjal megkenjük, morzsával megszórjuk. A felső lap felénk eső oldalára zsemlemorzsát szórunk, erre kerül a töltelék. Az előzőek szerint elkészített töltelékekből 2-2 rúd rétest süthetünk. Vagyis bármelyikkel is kezdünk, a tölteléket elfelezzük, és egy csíkban a réteslap felénk eső oldalára halmozzuk. A konyharuha segítségével föltekerjük, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. Tetejét olajjal vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük. Egy rúd rétesből 8 szeletet vághatunk.


------------------------------------------------------------------------------

A réteslapokat jó minőségű vajjal vagy sós verziók esetében olívaolajjal kell megkenni.
A lapokat én a magam részéről úgy szoktam elhelyezni, hogy mindig 90 fokkal elfordítom a következőt az előzőhöz képest. Így a csomagolásban elszenvedett törések nem esnek egy pontra, és valamivel rugalmasabb tésztát kapok.
---------------------------------------------------------------------------------------------
A tésztát mindig a következő módon készítem elő: Előveszek egy nagy és ropogósan tiszta konyharuhát. Kicsit bespriccelem vízzel, majd az óvatosan kitekert réteslapjaim első példányát ráfektetem. Olvasztott vajjal megkenem. A következő lapot elfordítva ráhelyezem, kenem. Új lapot ragadok, kellő fokkal elfordítom, kenem. A nyolcadik, egyben utolsó rétegre helyezem a tölteléket. A tészta hosszabbik oldalán, a széléhez közel, azzal párhuzamosan felsorakoztatom a tölteléket, úgy, hogy legyen hely a rövidebb oldalnál ráhajtani a szélét a tésztára. A konyharuha segítségével felgörgetem a rétest, közben figyelek rá, hogy a végei zártak maradjanak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Almás

  • 1 kg alma
  • 1-2 kk. fahéj
  • méz (ízlés szerint)
  • 10 dkg dió

Az almát lereszelem, hagyom egy kicsit állni, majd a levét kinyomom. A diót ledarálom. A legfelső réteslapot a tölteléknek szánt helyen megszórom a dióval. Az almát összekeverem mézzel, fűszerezem egy kevés fahéjjal, és ráhalmozom a diócsíkomra.
--------------------------------------------------------------------------------------------
72. Mákos rétes

(2 rúdhoz)

Ugyanúgy készül, mint a Diós rétes. A bejgli Mákos tölteléke ebben az esetben is változtatás nélkül felhasználható. Még finomabbá tehetjük, ha mazsola helyett kimagozott meggyel dúsítjuk. Különleges változata a mákos rétesnek a Tökös-mákos rétes. 15 dg kimagozott és meghámozott sütőtököt káposztareszelőn reszeljünk durvára, és keverjük össze fél adag máktöltelékkel. (Most ne 7, hanem 10 dg mézet adjunk a mákhoz.) Ez a vegyes töltelék szintén két rúdhoz elegendő. Sokan készítenek a nyers sütőtökből mák nélküli Tökös rétest is. Ebben az esetben 2 rúdhoz 28 dg megtisztított tököt reszeljünk le, keverjük össze 1 kávéskanál hőkezelést igénylő vaníliás pudingporral, valamint a sütőtök édességétől függően 6-10 dg mézzel, és szórjuk a réteslapokra. Nincs nagy hagyománya, de aki szereti, a bejgli gesztenyés töltelékéből Gesztenyés rétest is készíthet, a Diós rétessel megegyező módon.


73. Túrós rétes

(2 rúdhoz)

32 dg száraz tehéntúrót villával jól törjünk át, majd keverjük össze 6 dg szőlőcukorral, 5 dg megmosott mazsolával, 1 tojással, 1 kávéskanál vaníliás pudingporral és 1 citrom reszelt héjával. Ezután a tölteléket apró halmokban egyenletesen szórjuk rá az olajjal megkent tésztára, majd a Diós rétesnél leírt módon kb. 20 percig süssük. Ha különböző töltésű rudakat akarunk sütni, akkor a masszának csak a felét készítsük el. Ebben az esetben azonban a diós, illetve a mákos rétest hamarabb ki kell venni, mint a vele együtt sütött túrós rétest. Eltérő töltésű rudak sütésekor ügyeljünk arra is, hogy a túrós rétest készítsük el utoljára, és minél előbb tegyük a sütőbe, különben átgyöngül, és kifakad a tésztája. Kevésbé fenyeget ez a veszély, ha a túrós rétes töltelékét készítjük el először, és a tésztára szórás előtt lehűtjük. Egyébként ebből a töltelékből kb. 12 db palacsinta is készíthető.


74. Meggyes rétes

(2 rúdhoz)

28 dg kimagozott és kettéválasztott meggyről öntsük le a levét, és keverjünk hozzá 10 dg mézet, valamint fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és a felét keverjük a meggyhez. A másik felét hintsük egyenletesen az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá a meggyet szemenként elosztva, és a továbbiakban a fentiek szerint járjunk el. Télen használhatunk gyorsfagyasztott vagy konzervált meggyet is. Mivel a meggybefőtt édes, ezért az előírt mennyiségű méz felét adjuk csak hozzá.


75. Almás rétes

(2 rúdhoz)

40 dg rétesalmát mossunk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, és káposztareszelőn héjastól reszeljük durvára. Hagyjuk állni negyedóráig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét, és lassú tűzön lángterelő felett pároljuk 3 percig. Ha lehűlt, adjunk hozzá 8 dg mézet és fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és felét keverjük az almához, a másik felét pedig hintsük az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá az almát egyenletesen elosztva, és a továbbiakban a fentiek szerint járjunk el. Jóízű almás rétes csak savas ízű almából készíthető. (Az ajánlott fajtákat lásd az Almalevesnél.)
-------------------------------
66. Mákos töltelék

http://mek.oszk.hu/00100/00130/html/index.htm#r187


(2 rúdhoz)

15 dg őrölt mákhoz keverjünk 16 dg mézet, 5 dg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Utána adjunk hozzá 1 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és lassú tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük min. 5 percig. (Akkor jó, amikor lehűlve még éppen kenhető.) Minél sűrűbb a töltelék, annál szebb lesz a bejgli, de vigyázzunk, hogy túl kemény ne legyen, mert akkor sütés közben kiszárad. Aki nem hajlamos a hízásra, főzhet a töltelékekbe 3 dg vajat is, ettől lazább, omlósabb lesz a krém. A vajas krémhez kevesebb tejet adjunk, hogy ne legyen folyós. Ezek a töltelékek egyébként jól felhasználhatók palacsinta ízesítéséhez is. Ez esetben a tölteléket ne hagyjuk lehűlni, hanem a tűzről levéve azonnal kenjük a tésztára, hogy a palacsinta sokáig meleg maradjon. Ha másnapra is hagyunk belőle, akkor több tejjel főzzük fel, mivel lehűlés után kiszárad. Mind a diós, mind a mákos töltelékből kb. 12 db palacsinta készíthető.

------------------------------------------------------------------------------------

40. Diós rétes


(2 rúdhoz)

Elõzõleg készítsük el a tölteléket a bejgli Diós töltelékénél leírt módon, majd a gyárilag összehajtogatott réteslapot szedjük szét, és terítsük egy tiszta konyharuhára. Egy rúdhoz két réteget használjunk. Ha a réteslap a hajtogatás mentén be van szakadozva, akkor a második lapot keresztben rakjuk az elsõre. Amennyiben a tészta túl száraz és töredezik, akkor megvizezett és jól kifacsart konyharuhán terítsük ki. Ezt azonban elkerülhetjük, ha mindig friss réteslapot vásárolunk. Sokkal kellemetlenebb következményekkel jár, ha az egyes lapok a szavatossági idõ lejárta, vagy helytelen tárolás következtében úgy összeragadnak, hogy nem lehet õket szétválasztani. Ezért, ha a réteslap felületén az olaj látható foltokban kiválik, akkor már ne vegyük meg, mert ez a lapok közötti vékony lisztréteg felszívódását jelzi. A 4 illetve 6 lapból hagyjunk egyet a konyharuhán, és kevés étolajjal egyenletesen locsoljuk meg. Utána keresztben terítsük rá a másik lapot, és azt is kenjük meg vékonyan, majd töltsük meg a rétest. Amíg az egyik rudat töltjük, a többi réteslapot helyezzük egy elõzõleg gõz fölé tartott nyirkos konyharuhára, és a széleivel takarjuk be, mert a vékony tészta hamar kiszárad. Ha a réteslap friss és nem töredezik, akkor elég, ha egy száraz konyharuhába hajtva betesszük a hûtõbe.

A lehûlt töltelék felét egyenletesen elosztva szórjuk a rétestésztára. Ezt követõen a tésztát a konyharuha segítségével lazán csavarjuk fel, és helyezzük egy zománcozott tepsibe, majd vékonyan kenjük meg a tetejét is olajjal. Utána készítsük el a másik rudat a hûtõbõl vagy a nyirkos konyharuhából kivett lapok, és a maradék töltelék felhasználásával. Az egyes rudakat úgy helyezzük el a tepsiben, hogy lehetõleg ne érjenek össze, mert akkor nem sülnek egyenletesen. Elõmelegített sütõbe tegyük, hogy a tészta felhúzódjon, és mérsékelt tûzön süssük kb. 20 percig, amíg világospiros lesz. A kész rétest még forrón vágjuk fel 4�5 cm széles szeletekre, és hagyjuk a tepsiben kihûlni. A ferdén felvágott rétest kevés szõlõcukorral megszórva frissen tálaljuk. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. A tésztalapokat olaj helyett olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk. Így még ízletesebb lesz a rétes, de késõbbi fogyasztás esetén fennáll az avasodás veszélye


Tökös-mákos rétes gesztenyemártással

8 réteslap * 50 dkg tök * 30 dkg mák * 5 dkg mazsola * 2 teáskanál vaníliás cukor * 10 dkg porcukor * 1 citrom * 10 dkg vaj * zsemlemorzsa * 2 dl tejföl

Gesztenyemártás: 25 dkg gesztenye * 2 dl tejszín * 2 cl rum * 2 teáskanál vaníliás cukor * 1 teáskanál pudingpor * 3 dl tej

A sütőtököt vagy főzőtököt legyaluljuk, sózzuk, a levét kinyomjuk, hozzákeverjük a darált mákot, cukrot, az áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, majd édes morzsát szórunk bele. A kapott tölteléket beletöltjük a réteslapokba, feltekerjük, vajjal meglocsoljuk, /megkenjük olajjal/és a sütőben a szokott módon megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Almás mákos rétes

4 személyreElkészítési idő:50 perc

Hozzávalók:
  • porcukor
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál édesmorzsa
  • 5 dkg mák
  • 80 dkg alma
  • 1 csomag réteslap
  •  

    Elkészítés:

    A megmosott alma magházát eltávolitjuk, és lereszeljük. Rácsepegtetjük a citromlevet, megszórjuk fahéjjal és cukorral. A réteslapot szétterítjük egy nedves konyharuhán és rászórjuk a szárazon megpirított édesmorzsát. A réteslapon szétterítjük egyenletesen az ízesített és kicsavart almát, majd megszórjuk a darált mákkal. A tésztát felcsavarjuk, és margarin felével kikent tepsibe tesszük. A margarin másik részét felolvasztjuk, és a rétes tetejét kenjük be vele. Közepes hőfokon kb. 30- 40 perc alatt megsütjük. Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

    Lekváros rétes

    4 személyreElkészítési idő:50 perc

    Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál darált keksz
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 25 dkg sárgabarackdzsem
  • 1 csomag réteslap
  •  

    Elkészítés:

    A tojást habosra felverjük, és összekeverjük a lekvárral, a búzadarával meg a sóval. (Csak akkor keverjük hozzá a kekszmorzsát, ha tíz perc várakozás után is lágynak bizonyul a lekváros töltelék.) A réteslapokat szétszedve egyenként meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, és egymásra tesszük. A réteslap teljes hosszában rákenjük a krémet, majd felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre fektetjük a rétesrudat, és a tetejét is megvajazva, előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt.
    ----------------------------------------------------------------------------------------

    Cseresznyés rétes

    4 személyreElkészítési idő:50 perc

    Hozzávalók:
  • 2 csomag kész réteslap
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 12 dkg margarin
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg dió
  • 50 dkg cseresznye
  •  

    Elkészítés:

    A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szárazra törölgetjük, kimagozzuk. A diót durvára vágjuk, 8 dkg porcukrot összekeverünk a fahéjjal. Vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal egy közepes méretű tepsit, a többit felolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. fokozat). Patyolat tiszta konyharuhára fektetünk 4 réteslapot, laponként kihajtogatva megpötyögtetjük-kenjük olvasztott vajjal/margarinnal, és megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva a réteslap felénk eső harmadára terítjük a cseresznye felét, meghintjük a fahéjas porcukor és a dió felével. A konyharuha segítségével előbb felhajtjuk a töltelékre merőleges tésztaszéleket, majd hosszanti irányban, nem túl szorosan feltekerjük. Hajtott élével lefelé, óvatosan a tepsibe fektetjük, és azonnal megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal. A maradék hozzávalók felhasználásával megtöltjük a maradék 4 réteslapot is, és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni, majd 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, megszórjuk a maradék 2 dkg porcukorral, és tálra rendezzük. Igazán csak frissen jó és mutatós, mert hamar megereszkedik a tésztája.




    Weblap látogatottság számláló:

    Mai: 62
    Tegnapi: 50
    Heti: 62
    Havi: 966
    Össz.: 143 106

    Látogatottság növelés
    Oldal: Rétesek
    KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

    Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

    ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

    X

    A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »