---------------------------------------------
ZAKUSZKA
10 kg padlizsán
5 kg paradicsompaprika(piros)
2 kg hagyma
2 l olaj
3 l paradicsomlé
Só, darált bors, 3-4 levél babérlevél, 1 kávéskanál szalicil
A padlizsánt megsütni , megpucolni és feldarabolni. Paradicsompaprika megdarálva és olajban megdinsztelve, hagyma ledarálva és olajban megdinsztelve. Padlizsán ,,paradicsompaprika, hagyma, paradicsomlé és a fűszerekkel együtt lassú tűzön , állandó kavargatással kb. egy órát főzni. Tüzet leoltani és belekavarni a kiskanál szalicilt. Előmelegített üvegekbe tenni, lezárni és száraz dunsztba tenni 24 órára.
Babos zakuszka
1 kg frissen fejtett bab
2 kg paradicsompaprika
70-80 dkg hagyma
1 liter paradicsomlé
Ízesítés ugyanaz mint a fentiekben
A babot megfőzni és ledarálni a többi hozzávalóval ugyanúgy eljárni mint az előbbiekben.