KAJO

Fincsiségek


Omlós kifli tojás nélkül (V.M.)

 

30 dkg liszt,

14 dkg zsír vagy 20 dkg margarin,

4 dl tej,

1 dkg élesztő,

citromhéj,


dió, mák vagy lekvár,

tojás (kenéshez),

cukros dió a tetejére,

 

„30 dkg lisztet, 14 dkg zsírt, vagy 20 dkg margarint, 4 deci tejet és l dkg élesztőt használunk fel. A liszt felét az élesztős tejjel egy edényben jól felverve, hogy gyenge tésztát kapjak, meleg helyen kelesztem. A liszt másik felében eldolgozom a zsiradékot, egy kis sóval, 6 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal. Ezt a megkelt tésztához dolgozom, deszkára öntőm és késfoknyira kinyúj­tom, darabokra vágom és megtöltőm dióval, mákkal vagy lekvárral és kiflikre formálva újra kelesztem. Tetejét megkenem tojással és cukros . dióval. Meleg sütőben sütöm."

Sajtos kifli

pic

Hozzávalók:

A tésztához:
70 dkg. liszt
2 db. tojás
1 dob. tejföl
2 dl. tej
1 dl. étolaj
1 mk. só
5 dkg. élesztő
A kenéshez:
25 dkg. Ráma margarin
10 dkg. reszelt sajt
1 ek. só
A tetejére:
1 db. tojás
reszelt sajt


Elkészítés:

Langyos tejben, pici cukorral az élezetőt megfuttatjuk, és a hozzávalókkal jól eldolgozzuk. A tésztából 9 cipót formázunk. A cipókat vékony, kerek lapokra nyújtjuk, és mindegyiket megkenjük a margarinból, sóból és a reszelt sajtból kikevert krémmel. A megkent lapokat hármasával egymásra tesszük, így három lapunk lesz. Mindegyik lapot – mintha tortát szeletelnénk – 16 cikkre vágjuk. A cikkeket a vastagabb végétől kezdve feltekerjük, kifliket formázunk belőlük, és tepsibe rakjuk. Tetejüket felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal – esetleg köménymaggal is – megszórjuk. 2 óra kelesztés után előmelegített sütőben (légkeveréses 180°) aranybarnára sütjük.Hókifli 


        40 dkg liszt, 1 ráma, 1 tejföl (2 dl), só. Mindezt összedolgozni, kifliket készíteni, s ha kisült vaníliás porcukorba hempergetni.

Meleg sütőben sütni: kb. 25 percig 200 fokon.

(Lehet a kifli közepébe cukros, vanília cukros és reszelt citromhéjjal kevert tejjel összefőzött (kevés ideig ) diót és mazsolát is tenni!)
----------------------------------------------------------------

Sörkifli

pic

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 evőkanál zsír vagy margarin
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 db tojás
tej
köménymag, szezámmag, kristályos só (elmaradhat)


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. Ha az élesztő megkelt, a többi hozzávalóval együtt - a magok kivételével - összegyúrjuk, ha szükséges annyi tejet adunk hozzá, hogy keményebb kalácstésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, 6 cipót formázunk belőle és kelni hagyjuk másfél-két órát. Azután kinyújtjuk, 10 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit háromszögletűre szeletelünk, kiflikké csavarjuk fel. Tetejüket tojással megkenjük, a magokkal és a darabos sóval meghintjük. Forró sütőben pirosra sütjük.


Tejfölös buci  


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg friss élesztő

1 kávéskanál kristálycukor

1 púpos kávéskanál só

2,5 dl langyos tej

1 dl étolaj

2 kávéskanál burgonyapehely

1 kis késhegynyi aszkorbinsav ( ez el is maradhat)

1 mokkáskanál sikér.


Kenéshez: 2-3 dkg vaj, 3-4 kanál tejföl, 4 dkg reszelt sajt.


Tetejére:1 egész tojás felverve, 1 kávéskanál tej, 2 dkg reszelt sajt, köménymag,


Elkészítése:

A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, hagytam még 30 percig kelni a gépben a tésztát. Utána kivettem, és 6 egyenlő részre vágtam.  Majd körülbelül 1 mm-re sodortam ki téglalap alakúra. Rákentem vajat, erre tejölt és egy kevés reszelt sajtot. Majd felsodortam. Kivajazott tepsibe helyeztem hézagosan.

Ezután 40 percig kelesztettem letakarva meleg helyen. Utána vízzel lekentem, és még 10 percig hagytam kelni. Ezután 1 egész, felvert tojással, amibe 1 kávéskanál tejet is tettem lekentem. Újabb 10 perc után megint lekentem a tojással. Végül megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal.

Elmelegített sütőben 190 fokon 24 percig sütöttem 36 x 34 cm-es tepsiben.



Zsemle, kifli  


Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.
 

  


A fenti recept bucinak elkészítve egy fél mokkáskanál aszkorbinsav, 1 mokkáskanál sikér és 1 kávéskanál burgonyapehely hozzáadásával készült. Ekkor csak 5 darabot készítünk:






Töltött, vajas hajtott zsömlebuci   


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

  5 dkg puha vaj

  0,5 evőkanál kristálycukor

  0,5 evőkanál só

  3 dkg friss élesztő

  2 dl langyos tej

  0,8 dl tejszín

  2 kávéskanál burgonyapehely

  1 mokkáskanál sikér

  1 késhegynyi aszkorbinsav (helyette lehet 1 evőkanál 10 %-os ecet is)


Töltelék:

6 dkg vaj 

10 dkg apró kockára vágott sonka

5 dkg reszelt sajt


Tetejére:

1 egész tojás felverve + 1 mokkáskanálnyi tej

reszelt sajt, szezámmag, köménymag   (ízlés szerint]


A kenyérsütő gépbe belerakom a hozzávalókat, elindítom a gyors programot, és ha a gép leáll, a  dagasztás után még benne hagyom a tésztát 30 percig kelni.. Ezután kiveszem a megkelt tésztát, és sodródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtom. Ezután egy kb. 10 cm átmérőjű pohárral (akinek van ekkora pogácsaszaggatója, azzal is lehet). Majd egy éles késsel bevágom a tésztadarabokat egyenként, mintha félbe akarnád vágni. Aztán a kezem segítségével helyet csinálok a tölteléknek.  Ezután megtöltöm puha vajjal, sajttal és a sonkadarabkákkal. Összenyomom az ujjammal.


  


Ezután sütőpapírral kibélelt gáztepsi méretű tepsibe rakom. Lekenem langyos vízzel, és hagyom kelni kb. 15-20 percig. Majd ecsettel alaposan megkenem 2-szer a felvert tojással, és megszórom magokkal, és reszelt sajttal.  Előmelegített sütőbe  200 fokon 22 percig sütöm.


  


Töltött kifli:   /Dóra Mónika receptje alapján

-ahogy én csináltam:

50 dkg liszt
7,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2.5 dl langyos tej
1 dl olaj
fél evőkanál só


A hozzávalókat én a kenyérsütő gépbe tettem, és beindítottam a gyors programot. Amikor a dagasztás után leállt a gép, 30 perc múlva, kivettem a tésztát, és 4 egyenlő cipóra osztottam. Eztán meleg helyen 20 percig pihentettem. Majd kör alakúra nyújtva háromszögekre vágtam. Tetszés szerint lehet tölteni. Én darált dió + cukor + citromhéj és kevés tej keverékével töltöttem, és nutella krémmel. De lehet ízlés szerint mák, túró, lekvár, kockacsoki, füstölt sajt, szalámi, vajpizza krém, ... stb-vel is.

Ezután felcsavartam kifli alakúra,  tojás sárgája és tej keverékével kentem le.

Elmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Ebből az adagból 2 gáztepsi méretű tepsivel lesz.


Megjegyzés: Most én 16 db nagyobb méretű kiflit sütöttem, de ha 5 cipót csinálok, és kisebb cikkekre vágom, akkor több kisebb lesz belőle. Szezámmaggal, lenmaggal is meg lehet szórni.


  Tejfölös, sajtos kifli  


Hozzávalók:

0,5 kg simaliszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál étolaj, 2 mokkáskanál kristálycukor, 3,8 dl langyos tej, +2 evőkanál rétesliszt.

Mindezt a gépbe teszem, ha leáll a dagasztás, akkor kiveszem és 4 cipót csinálok belőle.  Jó vékonyra, kör alakúra kisodrom, és cikkekre vágom ( háromszög alakúra, tetszés szerinti méretben).

Aztán megkenem vajjal, vagy margarinnal. ( Kb. 10 dkg vaj  kell a kenéshez). Teszek mindegyikre egy kávéskanál tejfölt, és reszelt, füstölt sajtot. Feltekerem, majd a sütőpapírral kibélelt  36 x 33  cm-es tepsibe rakom. Ott 1 órát hagyom kelni. Utána lekenem langyos vízzel, majd mielőtt berakom sülni lekenem 1 egész felvert tojással, amibe egy pici tejet is teszek.

Előmelegített sütőben  200 fokon kb. 20 percig sütöm, szép pirosra.


  



Sajtos bagett


Hozzávalók:




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 77
Tegnapi: 50
Heti: 77
Havi: 981
Össz.: 143 121

Látogatottság növelés
Oldal: Kiflik
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat