KAJO

Fincsiségek

Beigli

pic

Hozzávalók:

1kg liszt
50dkg margarin
3 dkg élesztő
4 dl tej
6 dkg kristálycukor
pici só
a kenéshez:
1 db tojás
máktöltelék:
40 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
2 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
diótöltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
1 evőkanál méz
1 db citrom reszelt héja
5 dkg mazsola

1 rúd mákos: 2354 kcal
1 rúd diós:      2500 kcal

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, cukrot, tejet, pici sót, az egészet jól összegyúrjuk, és minimum 30 percet pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, cipóvá formáljuk, és mindegyiket kb. 5 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk. Hármat mák-, hármat diótöltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket a tésztára kenjük. Felső szélén kb. 2-3 cm-es csíkot szabadon hagyunk, a két oldalsó szélét pedig kb. 2 cm szélesen ráhajtjuk a töltelékre, és végül alsó szélétől kezdve felsodorjuk. Margarinnal vagy zsírral kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, a felvert tojással megkenjük, félórát száradni hagyjuk, majd ismét megkenjük tojással, melyet szintén hagyunk megszáradni (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje). A tekercsek tetejét megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező hőtől ne repedjenek ki. Előmelegített sütőben (180 fok), középső magasságon kb. 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.
Máktöltelék: 
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a cukrot, mellyel folyamatosan kevergetve addig főzünk, amíg a cukor felolvad. A forró cukros tejjel a mákot leforrázzuk. Belekeverjük a mézet, megtisztított mazsolát, citromhéjat.
Diótöltelék:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a cukrot, mellyel folyamatosan kevergetve addig főzünk, amíg a cukor felolvad. A forró cukros tejjel a darált diót leforrázzuk. Belekeverjük a mézet, megtisztított mazsolát, citromhéjat.


-------------------------------------------------------------------------------------------

A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie.

A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának.

Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

90 dkg liszt 25 dkg margarin 12.5 dkg zsír 10 dkg porcukor 2.5 dkg élesztő 2 db tojássárgája 1 dkg só

1 dl hideg tejszín és 2,5 dl hideg víz

Ez a mennyiség szerintem nem jó. 1 dl tejszínnel és 1.5 dl vízzel tökéletes lett a tésztám. Tehát óvatosan a folyadékkal.

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. Apukám mindig elöző nap elkészíti és betölti a bejgliket és csak másnap süti.


A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!

Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.

Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez ) 70 dkg mák vagy dió 50 dkg kristálycukor 15 dkg zsemlemorzsa 0.5 L vizet.

mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.


   



3.JPG  4.JPG


5-1.jpg  6.JPG


7.JPG  8.JPG


9.JPG

Beigli  (karácsonyi)
-ahogy én csináltam:


Tészta:

10 dkg vaj,
15 dkg margarin,
0,5 kg finomliszt,
5 dkg rétesliszt,
1,5 dkg élesztő,
1 db tojás,
3 dkg kristálycukor,
1 csipet só,
2 dl tej


Diótöltelék / 2 rúdhoz:

30 dkg darált dió,
12 dkg kristálycukor,
1 dl tej, + 6 evőkanál
1 kávéskanál méz,
8 dkg mazsola,
1 kávéskanál fahéj,
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál kandírozott gyümölcs

Máktöltelék/ 1 rúdhoz:

15 dkg darált mák,
0,8 dl tej
6 dkg kristálycukor,
1 evőkanál méz,
1 db citrom reszelt héja
1 mokkáskanál fahéj  ( elhagyható)
5 dkg mazsola

1 evőkanál kandírozott gyümölcs


A tészta hozzávalóit berakom a kenyérsütő gépbe, normál programot elindítom, dagasztás után hagyom 30 percet kelni. Utána kiveszem 3 részre osztom. Kisodrom téglalap alakúra, és megtöltöm a töltelékkel.


  


 Majd feltekerem. 36 x 29 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, és belerakom a rudakat. Mindegyiket kicsit villával megszurkálom. Lekenem tojás sárgájával, és hagyom, kb. 20 percet kelni. Ezután tojásfehérjével is lekenem, és hideg helyre teszem kb. megint 20 percre.

Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig pirosra sütöm. Az utolsó 9 perben papírt tettem rá, hogy ne süljön túl meg a teteje!



A töltelék készítése: A hozzávalókat egy kis lábosban gázon összemelegítem, kb. 2-3 percig. Utána langyosan kenem a tésztára.



Lehet ezt a mennyiséget 4 részre osztva is sütni, akkor kicsit kisebbek lesznek a szeletek:


  



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 50
Heti: 61
Havi: 965
Össz.: 143 105

Látogatottság növelés
Oldal: Bejgli
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »