Hozzávalók:
1 dl. víz
8 dkg. vaj
11 dkg. liszt
4-5 db. tojás
1 tasak főzés nélküli vanília krémpor
tej
csipet só, tejszínhab
Elkészítés:
A vizet a sóval és a vajjal felforraljuk. Ha forr, egyszerre belekeverjük a lisztet és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2-3 perc), amíg a massza az edény falától elválik. Levesszük a tűzről, belekeverünk 1 db tojást, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Áttesszük egy keverőtálba, és egyenként nagyon jól eldolgozzuk benne a többi tojást. A masszának nem szabad folyósnak lenni, ezért ha a tojások nagyok nem biztos, hogy az ötödik tojásra is szükségünk lesz. A fakanállal nagyon jól kikevert fánk alapot, csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük, és sütőpapírral vagy szilikonlappal kibé-lelt tepsibe 12 db halmocskát nyomunk. Ha nincs nyomózsákunk, kanállal is kiszaggathatjuk. Köz-ben a sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és a forró sütő aljára egy vízzel teli edényt állítunk. A fán-kokat a sütőben kb. 25-30 percig aranysárgára sütjük. (Figyelem: sütés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a fánkok összeesnek!) A megsült fánkokat kivesszük, tetejüket éles késsel levágjuk, és hagyjuk kihűlni. A krémpor tasakján leírtak szerint a szükséges mennyiségű tejjel elkészítjük a vaníliakrémet. A fánkok alját megtöltjük a vaníliakrémmel, a krém tetejére tejszínhabot nyomunk és ráillesztjük a tetejüket. (Ha tejszínhabsprayt használunk a habot csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a krémre, mert állás közben a hab összeesik.)