KAJO

Fincsiségek

Házikenyér (gép nélkül)


Hozzávalók:

50 dkg liszt (vegyesen lehet teljes kiörlésű, rozsliszt, kukoricaliszt, kinek mi a finom)

2,5 dkg élesztő

3-3,5 dl víz

cukor

esetleg magok vegyesen (a tetejére vagy a tésztába)

Elkészítés: A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk benne. Közben kimérjük a liszteket és egy kávéskanálnyi sót. Arra oda kell figyelni, hogy ha különböző liszteket használunk, a fele akkor is maradjon finomliszt, mert különben nagyon nehéz lesz a tészta, és nem kel meg. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe, megdagasztjuk (lehet robotgéppel is, de olyan gyorsan kész van, hogy én nem szoktam összekoszolni). Ha szép kis tésztát kaptunk, langyos helyen 1 órát pihentetjük. Ha szerencsénk van, óriásira kel. Ezután kikent formába tesszük, és közepes lángon sütjük kb. 45 percet.

Teljeskiőrlésű kenyér

350g finom liszt

350g teljeskiőrlésű liszt

2mk /mérőkanál, nagy

2mk só

1 1/2 mk cukor

380-400ml folyadék /variálható víz, savó, író,natur joghurt, aludtej, de két utóbbi esetén kevesebb víz kell.

2-3 mk olaj,v. 2-3 dkg margarin

1/2 élesztő

késhegynyi aszkorbinsav / C-vitamin, javítja a tészta minőségét, a régi pékek is használták

    gyors programon. ha a normál pr.használjátok, csak 1/3 élesztő kell


Félbarna kenyér

 380-400 ml folyadék,

600-650g liszt, ebből jelenesetben 150g rozs, 150g teljeskiőrlésű, 100g rétes liszt, és200-250 finom liszt

2mk só

1 1/5mk cukor

késhegynyi aszkorbinsav

1-2 mk sikér /elhagyható

1/3 budafoki élesztő

2-3 mk olaj /bármilyen lehet, v. margarin 2-3 dkg

Fentiek alapján láthatjátok, az alap recept egy, és tetszélszerint variálható.

Ha burgonyás kenyérkét akartok, akkor tesztek bele 100g hideg, tört kruplit, v burgonyapüré maradékot, de ilyenkor kevesebb víz kell, és a burgonyát a dagasztás végén kell hozzáadni.

Magvas kenyérke esetén csipogáskor 3-4 mk bármilyen magot,és az utolsó tésztasimítás után spricc,hideg vízzel, és megszórni magokkal

Sajtos kenyérkéhez 100g bármilyen, esetleg többféle sajt kell még bele, s a tetejére is, uaú. mint a magvasnál leírva.

Fehérkenyér esetén, bármilyen fehérliszt variálható én 100g rétest és 500-550g finomlisztet használok.

A lényeg, h. a kenyértészta a legkeményebb tészta.

Lehet öregtésztát ( nyanya), kovászt, limaráék leírása alapján,hozzáadni, ezt nem írom le.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 26
Heti: 220
Havi: 887
Össz.: 143 027

Látogatottság növelés
Oldal: Kenyerek
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »