Házikenyér (gép nélkül)
Hozzávalók: 50 dkg liszt (vegyesen lehet teljes kiörlésű, rozsliszt, kukoricaliszt, kinek mi a finom) 2,5 dkg élesztő 3-3,5 dl víz só cukor esetleg magok vegyesen (a tetejére vagy a tésztába) |
Elkészítés: A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk benne. Közben kimérjük a liszteket és egy kávéskanálnyi sót. Arra oda kell figyelni, hogy ha különböző liszteket használunk, a fele akkor is maradjon finomliszt, mert különben nagyon nehéz lesz a tészta, és nem kel meg. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe, megdagasztjuk (lehet robotgéppel is, de olyan gyorsan kész van, hogy én nem szoktam összekoszolni). Ha szép kis tésztát kaptunk, langyos helyen 1 órát pihentetjük. Ha szerencsénk van, óriásira kel. Ezután kikent formába tesszük, és közepes lángon sütjük kb. 45 percet. |
Teljeskiőrlésű kenyér
350g finom liszt
350g teljeskiőrlésű liszt
2mk /mérőkanál, nagy
2mk só
1 1/2 mk cukor
380-400ml folyadék /variálható víz, savó, író,natur joghurt, aludtej, de két utóbbi esetén kevesebb víz kell.
2-3 mk olaj,v. 2-3 dkg margarin
1/2 élesztő
késhegynyi aszkorbinsav / C-vitamin, javítja a tészta minőségét, a régi pékek is használták
gyors programon. ha a normál pr.használjátok, csak 1/3 élesztő kell
Félbarna kenyér
380-400 ml folyadék,
600-650g liszt, ebből jelenesetben 150g rozs, 150g teljeskiőrlésű, 100g rétes liszt, és200-250 finom liszt
2mk só
1 1/5mk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1-2 mk sikér /elhagyható
1/3 budafoki élesztő
2-3 mk olaj /bármilyen lehet, v. margarin 2-3 dkg
Fentiek alapján láthatjátok, az alap recept egy, és tetszélszerint variálható.
Ha burgonyás kenyérkét akartok, akkor tesztek bele 100g hideg, tört kruplit, v burgonyapüré maradékot, de ilyenkor kevesebb víz kell, és a burgonyát a dagasztás végén kell hozzáadni.
Magvas kenyérke esetén csipogáskor 3-4 mk bármilyen magot,és az utolsó tésztasimítás után spricc,hideg vízzel, és megszórni magokkal
Sajtos kenyérkéhez 100g bármilyen, esetleg többféle sajt kell még bele, s a tetejére is, uaú. mint a magvasnál leírva.
Fehérkenyér esetén, bármilyen fehérliszt variálható én 100g rétest és 500-550g finomlisztet használok.
A lényeg, h. a kenyértészta a legkeményebb tészta.
Lehet öregtésztát ( nyanya), kovászt, limaráék leírása alapján,hozzáadni, ezt nem írom le.