http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/13146/igy_keszitsunk_sajtot_hazilag
--------------------------------------------------------
3 liter tejet fölforralunk. Forrás közben beleteszünk 4 evőkanál ecetet, és 2 evőkanál sót, és lecsöpögtetjük. Isteni finom!
--------------------------------------------------------
406. Sajtkészítés
0,5 kg túrót morzsoljunk bele 1 liter tejbe. Ezután forraljuk fel, és amikor a folyamatosan kevert tejből elkezd a savó kiválni, a túró pedig nyúlóssá válik, öntsük tésztaszűrőbe, hogy a leve lecsepegjen. A visszamaradt sűrű masszát dolgozzuk össze 6 dg vajjal, 1 tojássárgájával, 1 kávéskanál finomra őrölt sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, egy csipet őrölt fehér borssal, és egy zománcozott edényben, takaréklángon addig keverjük, amíg sima, sajtszerű anyaggá áll össze. A megolvadt sajt ízlés szerint kevés köménymaggal vagy fokhagymaporral is ízesíthető. A masszát öntsük kivizezett formába, és hűtőszekrényben érleljük. A sajt keménységi foka a főzési, illetve érlelési időtől függ. Ha puhára főzzük, finom, lágy sajtot kapunk, keményre főzve pedig édeskés, leginkább az ementálira emlékeztető íze lesz. A fenti alapanyagokból kb. 30 dg kemény sajt várható. Amennyiben nagy mennyiséget készítünk, akkor a hosszabb eltarthatóság érdekében célszerű a masszát tömbökbe préselni, majd sós vízbe mártani, hogy szilárd kéreg képződjön rajta. Egyébként ha a hosszú tárolás során megkeményedett sajtot langyos tejbe áztatjuk, ismét kilágyul. (Amennyiben a felhasználás előtt derül ki, hogy kiszáradt, és nincs idő az áztatására, mártsuk a reszelőt forró vízbe. A meleg kissé megolvasztja, és könnyebben dolgozhatunk vele. Ha viszont puha a sajt, kenjük át a reszelőt vékonyan étolajjal, így nem ragad rá.)
Amennyiben tejszínes ömlesztett sajtra van szükségünk, akkor 4 dl friss tejszínbe tegyünk fél mokkáskanál sót és fél mokkáskanál szőlőcukrot, majd letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni. (Tűző napra vagy fűtőtest mellé ne rakjuk, mert megbuggyan.) Másnap jól keverjük át. 2-3 nap múlva a sűrű, savanyú masszát töltsük ritka szövésű túrószacskóba, és tartsuk felakasztva, amíg az összes leve kicsepeg. (Előtte már ne keverjük meg, mert felhígul, és átfolyik a zsákon.) Végül a min. 20 dekagrammnyi sajtot simítsuk formába, és hűvös helyen néhány napig érleljük. Lágy sajtot a tejszínen kívül tejfölből is készíthetünk. Ez nem annyira finom ugyan mint a tejszínes változat, de ha a túrókészítés során sok tejfölünk maradt vissza, ily módon hasznosíthatjuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Mivel a vajhoz hasonlóan a sajtnak is szobahőmérsékleten érvényesül leginkább az íze, fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ha ugy csináltad, ahogyan én leirtam, akkor sikerülnie kell. AZONBAN EGY DOLOG ESZEMBE JUTOTT: AZ IDŐJÁRÁS !!!! ---- talán nem volt elég meleg !! Amikor a tejbe (én nem házi tejet használok) beleteszed a joghurtot, 2 napig jó meleg helyre kell tenni. Nekem már másfél nap után ugy nézett ki, mint ahogyan a kék müanyag tálban látod. De már este én le is szürtem. Az enyémnek este az állaga olyan volt, hogy késsel össze vágtam darabokra. A sót és a fokhagymát csak akkor tettem bele, amikor a 2 nap (vagy hüvösebb időbem 2-3-4 nap) letelt és átraktam a szütyőbe. mail cimem is megadott ITT találod, ha esetleg itt nem futnánk össze. |
Előzmény | 2009.08.14. 20:05 - #124 |
szia Viki! megpróbáltam a sajt készítést, de valamiért nem sikerült. mi lehet az oka? 2 napig állt a tej és joghurt, akkor áttettem egy ruhapelenkába, de úgy ahogy volt át is folyt rajta az egész. mondjuk elég híg volt, olyan folyékonyabb tejföl sűrűségű, nem állt össze, tehát folyt. de mitől? több napig kellett volna állni hagynom? most mit tegyek? visszatettem a műanyag edénybe, hagyjam újra 2 napig állni? mondjuk tettem hozzá most kefirt is, lehet nem volt elég a joghurt. de nem fog tönkre menni? szerinted??? |
Sziasztok. Mindenkinek köszönöm. Barbette: amikor a müanyag edényemben eltöltötte az első két napját, |
Előzmény | 2009.08.06. 09:08 - #117 |
Viki! Szuper a sajtod! Mi házitejet hordunk minden héten, azzal akarom kipróbálni, de azt írod nem az igazi, akkor ne is próbálkozzak? Még egy kérdés ! A sót és a fokhagymát hogyan kevered a már részben lecsöpögött sajtba? Kiöntöd újra és visszateszed a zsákba ha belekeverted a sót és a fokhagymát? |
|
Egy kis trükk, de gondoltam még ezt is megosztom veletek. Látszik az én sajtomon, No ez ne, egy esküvői kesztyü, csak ráhuztam a kezemre, hogy jobban látható legyen. |
Előzmény | 2009.08.05. 15:36 - #113 |
Bocsánat, az kimaradt, hogy ebből a mennyiségből 1,28 kg nagyon finom lágy sajt készült, de a süssünkbe |
Előzmény | 2009.08.05. 15:33 - #112 |
Házilag készitett lágy sajt (kisértetiesen hasonlit, főleg föszeres olajban tárolás után) az isten francia sajtra, amiből 10 dkg 1200-1500 Ft. Hozzávalók 4,5 liter másfél százalékos (olcsó: 99 Ft-os, vagy e-körüli) tej. (Holnaptól a LIDL-ben éppen akció indul !!! Elkészitése Nekem ebbe a müanyag tálba fért bele ez a mennyiség, s ehhez is irtam a hozzávalókat Beleöntöm a tejet, hozzáadom a joghurtot (kefirt) Ez az első csöpöpgése egész éjjel. (a lecsöpögött savót megittam, azt ne keressétek) Ekkor egy kis praktikát kellett bevetni. A hütőből kiszedtem annyi rácsot, hogy a Tegnap (09.08.04-én) este kivettem a hütőből és lám-lám milyen lett ???? Én ajánlom, hogy próbáljátok ki, mert valóban nagyon finom. FÜSZEREZÉS ????? --- ki milyet szeret. Én most száritott zöldfüszereket használtam, s S ime itt a végeredmény, már csak a napokat számolom (egy hét, 8-10 nap- ki meddig birja) Bocsánat, ha hosszan irtam, de gondoltam részletesen talán jobb lesz. Mos jutott eszembe, mi is van akkor, ha nem teszünk bele fokhagymát csak sót !!!!! |