KAJO

Fincsiségek

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/13146/igy_keszitsunk_sajtot_hazilag


--------------------------------------------------------
3 liter tejet fölforralunk. Forrás közben beleteszünk 4 evőkanál ecetet, és 2 evőkanál sót, és lecsöpögtetjük.  Isteni finom! 
--------------------------------------------------------
406. Sajtkészítés


0,5 kg túrót morzsoljunk bele 1 liter tejbe. Ezután forraljuk fel, és amikor a folyamatosan kevert tejből elkezd a savó kiválni, a túró pedig nyúlóssá válik, öntsük tésztaszűrőbe, hogy a leve lecsepegjen. A visszamaradt sűrű masszát dolgozzuk össze 6 dg vajjal, 1 tojássárgájával, 1 kávéskanál finomra őrölt sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, egy csipet őrölt fehér borssal, és egy zománcozott edényben, takaréklángon addig keverjük, amíg sima, sajtszerű anyaggá áll össze. A megolvadt sajt ízlés szerint kevés köménymaggal vagy fokhagymaporral is ízesíthető. A masszát öntsük kivizezett formába, és hűtőszekrényben érleljük. A sajt keménységi foka a főzési, illetve érlelési időtől függ. Ha puhára főzzük, finom, lágy sajtot kapunk, keményre főzve pedig édeskés, leginkább az ementálira emlékeztető íze lesz. A fenti alapanyagokból kb. 30 dg kemény sajt várható. Amennyiben nagy mennyiséget készítünk, akkor a hosszabb eltarthatóság érdekében célszerű a masszát tömbökbe préselni, majd sós vízbe mártani, hogy szilárd kéreg képződjön rajta. Egyébként ha a hosszú tárolás során megkeményedett sajtot langyos tejbe áztatjuk, ismét kilágyul. (Amennyiben a felhasználás előtt derül ki, hogy kiszáradt, és nincs idő az áztatására, mártsuk a reszelőt forró vízbe. A meleg kissé megolvasztja, és könnyebben dolgozhatunk vele. Ha viszont puha a sajt, kenjük át a reszelőt vékonyan étolajjal, így nem ragad rá.)


Amennyiben tejszínes ömlesztett sajtra van szükségünk, akkor 4 dl friss tejszínbe tegyünk fél mokkáskanál sót és fél mokkáskanál szőlőcukrot, majd letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni. (Tűző napra vagy fűtőtest mellé ne rakjuk, mert megbuggyan.) Másnap jól keverjük át. 2-3 nap múlva a sűrű, savanyú masszát töltsük ritka szövésű túrószacskóba, és tartsuk felakasztva, amíg az összes leve kicsepeg. (Előtte már ne keverjük meg, mert felhígul, és átfolyik a zsákon.) Végül a min. 20 dekagrammnyi sajtot simítsuk formába, és hűvös helyen néhány napig érleljük. Lágy sajtot a tejszínen kívül tejfölből is készíthetünk. Ez nem annyira finom ugyan mint a tejszínes változat, de ha a túrókészítés során sok tejfölünk maradt vissza, ily módon hasznosíthatjuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Mivel a vajhoz hasonlóan a sajtnak is szobahőmérsékleten érvényesül leginkább az íze, fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Ha ugy csináltad, ahogyan én leirtam, akkor sikerülnie kell. AZONBAN EGY DOLOG ESZEMBE JUTOTT:   AZ IDŐJÁRÁS !!!! ---- talán nem volt elég meleg !!

Amikor a tejbe (én nem házi tejet használok) beleteszed a joghurtot, 2 napig jó meleg helyre kell tenni. Nekem már másfél nap után ugy nézett ki, mint ahogyan a kék müanyag tálban látod. De már este én le is szürtem. Az enyémnek este az állaga olyan volt, hogy késsel össze vágtam darabokra.
Nem lesz semmi baja, ha tovább áll. Jól gondoltad: tegyél bele még egy joghurtot, vagy jó kis savanyu kefirt. Néha az sem baj, ha a tej már nem is friss, hanem inkább savanyu, ilyenkor sokkal hamarabb sürüsödik.

A sót és a fokhagymát csak akkor tettem bele, amikor a 2 nap (vagy hüvösebb időbem 2-3-4 nap) letelt és átraktam a szütyőbe.

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy fogsz boldogulni. Sikerülnie kell !! --- kitartás, és szurkolok Neked. Viki (irj, ha van valami gondod)

mail cimem is megadott ITT találod, ha esetleg itt nem futnánk össze.


Amarillisz

Előzmény | 2009.08.14. 20:05 - #124

 

 szia Viki!

megpróbáltam a sajt készítést, de valamiért nem sikerült. 

mi lehet az oka? 2 napig állt a tej és joghurt, akkor áttettem egy ruhapelenkába, de úgy ahogy volt át is folyt rajta az egész. mondjuk elég híg volt, olyan folyékonyabb tejföl sűrűségű, nem állt össze, tehát folyt. de mitől? több napig kellett volna állni hagynom? most mit tegyek? visszatettem a műanyag edénybe, hagyjam újra 2 napig állni? mondjuk tettem hozzá most kefirt is, lehet nem volt elég a joghurt. de nem fog tönkre menni? szerinted???



Sziasztok. Mindenkinek köszönöm. Barbette: amikor a müanyag edényemben eltöltötte az első két napját,
akkor összevágtam (mert elég sürü lett) és ekkor kevertem bele a sót és a fokhagymát.
Utána merőkanállal szedtem át a (gyorsan házilag gyártott) zacskómba, és utána még két napig a hütőben csöpögtettem.
(Bár nekem szerencsém volt, mert pontosan jó késő estére készült el az első menet, igy kinn hagytam éjszakára csöpögni)
Én abszolut nem ajánlom a házi tejet. Sok éven át kisérleteztünk vele, de nem jó, mert a házi tej nagyon zsiros. Először
le kellene szedni a tejszint, majd a tejfölt, aztán még szürni..... egyszóval nagyon macerás és ráadásul az ize sem olyan.
Még egy dolog, amit tegnap kihagytam, hogy amikor fokhagyma nélkül -csak pici sóval- készitem, akkor megszólalásig
mascarpone-ra hasonlit, tehát lehet vele sütögetni.
S még egy dolog: ha füszerolajban szeretnétek golyókat érlelni, akkor az elkészült sajtot olajos kézzel formáljátok golyókká,
s úgy kerüljenek be az üvegbe.
Remélem kielégitő volt a válaszom. (Én ma beleszagulgattam az üvegembe, szerintem nem biztos, hogy kibirja eg jó hétig)


barbette

Előzmény | 2009.08.06. 09:08 - #117

 

Viki!

Szuper a sajtod! Mi házitejet hordunk minden héten, azzal akarom kipróbálni, de azt írod nem az igazi, akkor ne is próbálkozzak?

Még egy kérdés ! A sót és a fokhagymát hogyan kevered a már részben lecsöpögött sajtba? Kiöntöd újra és visszateszed a zsákba ha belekeverted a sót és a fokhagymát?

Egy kis trükk, de gondoltam még ezt is megosztom veletek. Látszik az én sajtomon,
hogy kockás. Vajon mitől is? és miért is olyan formás ?
Egyszer kezem-lábam eltörött, s hogy a gipsz ne koszolódjon gézzel betekertem és
a gyógyszertárban vásároltam pár csomag (1 csomagban 1 méter van - ez nagyon
sok) MEDIFIX-et. Szegények jó régen a láda fiában landoltak, de most eszembe
jutott, hogy nosza, akkor a gézes zacskóban lévő sajtomat még plusz ebbe beleteszem,
ugy akasztom a fakanálra :)
Ez azért is volt jó, mert az a MEDIFIX szoros, de jól táguló, jó formára tudta igazitani
a bene lévő finomságot. hi hi ---- (kibabráltam  az eü-vel, de el ne mondjátok senkinek)

No ez ne, egy esküvői kesztyü, csak ráhuztam a kezemre, hogy jobban látható legyen.
Nem szeretném, ha országszerte megnövekedne a sebészeti osztályokon a betegforgalom
MEDIFIX feliratása ügyében :)  


viktoria

Előzmény | 2009.08.05. 15:36 - #113

 

Bocsánat, az kimaradt, hogy ebből a mennyiségből 1,28 kg nagyon finom lágy sajt készült, de a süssünkbe
látod a mérleget is :)

Ha már 1-2 napos lejárt szavatosságu tejet kapsz, vagy az nap veszed meg, amikor lejár a szavija, még jobban
jársz, mert hamarabb összeáll a tálban. (először ugyis savanyunak kell lennie)


viktoria

Előzmény | 2009.08.05. 15:33 - #112

 

Házilag készitett lágy sajt (kisértetiesen hasonlit, főleg föszeres olajban tárolás után) az isten francia sajtra, amiből 10 dkg 1200-1500 Ft.

Hozzávalók

4,5 liter másfél százalékos (olcsó: 99 Ft-os, vagy e-körüli) tej. (Holnaptól a LIDL-ben éppen akció indul !!!
450 gr joghurt, (vagy lehet kefir is) -- a joghurt krémesebb
2-3 kávéskanál só  (kanál és izlés függő)
4-5 gerezd megtisztitott fokhagyma (összepréselve) - méret és izlés függő

Elkészitése

Nekem ebbe a müanyag tálba fért bele ez a mennyiség, s ehhez is irtam a hozzávalókat

Beleöntöm a tejet, hozzáadom a joghurtot (kefirt)
2 napig letakarva állni hagyom meleg helyen (most nem gond, mert hőség van :)
A fotón nekem már másfél napos az állaga, vártam még vele egy fél napot, este addig, amig
kicsit lehült a levegő
ekkor  összevagdostam a már besürüsödött masszámat és beletettem
a zacskóba, előtte jól összekeverve. .
 (mindjárt látod a fotón) jó áteresztő vászon zacskó,
vagy 4-5 réteg sürü gézé.

Ez az első  csöpöpgése egész éjjel. (a lecsöpögött savót megittam, azt ne keressétek)

Reggel kiöntöttem a fazékból a savót és ugy ahogy volt betettem a hütőbe,
két (2) napra
, de előtte összekevertem és ekkor tettem bele a sót és a zuzott
fokhagymát.

Ekkor egy kis praktikát kellett bevetni. A hütőből kiszedtem annyi rácsot, hogy a
fazék ugy férjen be, hogy a fakanálra akasztott zacskó6 a legfelső rácson keresztbe,
feltettem, a fazék a legalsón volt, igy nyugodtan csöpöghetett és nem ért hozzá a fazék aljához.

Tegnap (09.08.04-én) este kivettem a hütőből és lám-lám milyen lett ????
az ize, mármint irtam is nagyon- nagyon finom.

Én ajánlom, hogy próbáljátok ki, mert valóban nagyon finom.

FÜSZEREZÉS ????? --- ki milyet szeret. Én most száritott zöldfüszereket használtam, s
egy parányi csipős paprikát.
Az üvegbe beletettem a füszereket, az iciripiciri erős pirospaprikát és fölöntöttem olajjal. (most
napraforgó. (hogy mennyi olajjal??? mind attól függ, mennyi golyócskákat akarsz beletenni, nekem
ennyi maradt, meg még két kis dobozzal, mert a többit befaltuk)

S ime itt a végeredmény, már csak a napokat számolom (egy hét, 8-10 nap- ki meddig birja)

Bocsánat, ha hosszan irtam, de gondoltam részletesen talán jobb lesz.
Jó sajtkészitést mindenkinek.

Mos jutott eszembe, mi is van akkor, ha nem teszünk bele fokhagymát csak sót !!!!!
Szerintem akkor nincs már, minthogy süteménybe is fel lehet használni. Ki is fogom próhálni.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 50
Heti: 46
Havi: 950
Össz.: 143 090

Látogatottság növelés
Oldal: Sajt
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »