Molnárkalács / Jégkása/Anyósom
( régi fajta sütőhöz)
30 dkg liszt, 10dkg margarin, 10 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 3-4 deci tej , összedolgozzuk a tejjel a keménységét állítjuk jó nokedlitészta sűrűre szoktam készíteni, és kanállal szaggatom a sütőbe. Ez nálunk két emberes a párom kezeli a vasat én a tésztával dolgozom. Jó nehéz a vas.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Gyors kalács, vagy batyu, csiga, bukta, stb.
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2 tojás sárgája, 0,5 dl olaj, 3 dl tej, 5 dkg élesztő (tejben felfuttatni), 1,5 evőkanál cukor, (mazsola, citromhéj).
A hozzávalókat összedolgozni, vékonyra kisodorni, megtölteni és hideg sütőbe tenni, 200 fokra állítani a sütőt, és rögtön sütni kb. 25-28 percig! A tésztát sütés előtt felvert egész tojással vékonyan kenjük be. A kalács tetejét szurkáljuk meg.