![]() |
Elkészítési idő: min. 220 perc
Hány kg-ra szóljon a recept?:
Hozzávalók (kb 1.2 kg pogácsához)
375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
660 g liszt
380 g hideg vaj
62 g tojássárga (kb 4 db)
22 g só
40 g élesztő
20 g kristálycukor
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés
1. Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket - kb 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, mikor teljesen egynemű lesz, még dagasszuk teljesen simára a tésztát!
3. A kész tésztát lefóliázzuk, és fél napra erős hűtőbe tesszük.
4. A kihűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, tetejét késsel érdesítjük.
5. Most hajtogatunk egyet a tésztára, azaz szemünkkel három részre osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldali részét középre hajtjuk.
6. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk.
7. Szilikonos sütőpapírral fedett lemezre tesszük a pogácsákat. Kiszúrás után meleg, párás helyen kb 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket.
8. Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Én is meg csináltam és nagyon jó lett, nagy sikere volt;)
Életem első pogácsája volt:D kicsit szét csúsztak de egyébként tökéletesek lettek:P
Isteni finom!!!!
Még sosem ettem ilyen finom burgonyás pogit! Másnap is puha marad,nagyon jó recept!!!
Én már csak ezt a fajtát fogom csinálni!
:-D Várjuk az eredményt!
most akartam irni hogy a receptedet ellopta a NőkLapja, aztán láttam hogy te irtad alá a cikket! :-) Akkor csak jó lehet! Látod nekik nem hittem el hogy ez egy tuti recept, ide jöttem hogy nálad is rákeressek egy jó pogácsa receptre. :-) Erre kiderül hogy ugyan az! Akkor nekifogok!
Hamuban sült pogácsaként a tegnapi túrára vittünk magunkkal. Gyorsan elfogyott :-)
Gábor,
nagyon koszonom a receptet! Isteni! Tokeletes!
Virag
Nagyon finom!
tetszik :)