Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
50 dkg darált hús
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
5 nagy gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
só, őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
1 kávéskanál ételízesítő
3 evőkanál étolaj
finomliszt
Elkészítése:
A savanyú káposztát enyhén sós vízbe felteszem főni annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
Közben elkészítem a gombócokat: A húshoz hozzáadom a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát sóval összetörve, a rizst, sót, őrölt feketeborsot, 1 kávéskanál őrölt pirospaprikát, az ételízesítőt, és összegyúrom. Ezután lisztezett kézzel gombócokat formálok, és beleteszem a káposztába. Kb. 20-25 percig főzöm, amíg a rizs is megpuhul benne. Ezután egy tálba kiszedem a gombócokat. Megcsinálom a rántást: egy kis lábosba beleteszem a 3 evőkanálnyi étolajat, finomlisztet teszek bele, és kis pirítás után beleteszem a 2 gerezd fokhagymát, amit sóval összetörtem. Teszek bele egy púpos kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát, felöntöm hideg vízzel, és beleöntöm a káposztába. Kis forralás után visszateszem a gombócokat, és fedővel lefedem.
Tejföllel tálalom:
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 közepes vöröshagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, kb. 1 jó nagy merőkanál rizs, 3 db tojás, só, 1 evőkanál rétesliszt, 1 kávéskanál ételízesítő, kristálycukor, 6-10 db paprika, 1 liter paradicsomlé.
Rántáshoz: 5-6 evőkanál étolaj, 1 púpozott evőkanál őrölt piros paprika, 4 evőkanál simaliszt.
Elkészítése: Egy nagy tálba beleteszem a darált húst, a vöröshagymát jó apróra vágva, a fokhagymát összeaprítva, sóval megtörve, a megtisztított megmosott rizst, tojásokat, sót, ételízesítőt, lisztet. Jól összedolgozom, és beletöltöm az üres paprikába.
Egy 4 literes fazékba teszek fel kb. 2 liter vizet, öntök bele 0,5 liter paradicsomlét, teszek bele sót ( ízlés szerint), és abba belehelyezem a megtöltött paprikákat. Ha marad ki töltelék, azt lisztezett kézzel gombócokká formálva még beleteszem főni a vízbe. Kb. 40 perc múlva, ha már a rizs megpuhult egy nagy tálba kiszedem merőkanállal a gombócokat. Egy kis lábosban megcsinálom a rántást: Beleteszem az olajat, a lisztet, kicsit kevergetem, és teszek bele 1-2 gerezd fokhagymát, pirospaprikát, kevés hideg vizet, és beleöntöm a fazékba, jól összekeverem. Végül visszateszem a gombócokat, kicsit megkeverem, ráteszem a fedőt, és lekapcsolom.
Töltött patiszon
Hozzávalók: 1 szép nagy zsenge patiszon, só, fehérbors, 1 evőkanál szójaszósz.
Töltelékhez: 50 dkg darált hús, 3 db. tojás, kb.1 kávéskanál só, 1 csipet őrölt bors, 1 fej fokhagyma összepaszírozva, 1db zsemle áztatva, vagy 1 szelet kenyér, petrezselyemzöld összevágva.
Elkészítés: A patiszont meghámozzuk, majd félbevágjuk. A belsejét a magokkal kikaparjuk, sóval, fehérborssal megszórjuk, és 1 evőkanál szójaszósszal meglocsoljuk. Félretesszük hűtőbe. Elékészítjük a fenti hozzávalókból a tölteléket a hagyományos fasírtnak megfelelően. Ezután a patiszont belerakjuk egy kisebb tepsibe, megtöltjük a töltelékkel, aláöntünk 1 dl vizet és 2 evőkanál olívaolajat. Alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 50 percig, majd a fóliát levesszük, és tovább sütjük, kb. 15 percig.