Meggykrémleves

Hozzávalók:
60 dkg meggy
20 dkg kristálycukor
3-4 fahéjrúd
10 szem szegfűszeg
2 karika citrom
2 dl főzőtejszín
2 evőkanál étkezési keményítő
csipet só
6 adag/1626 kcal, 1 adag/271 kcal
Elkészítés:
Először a fűszereket főzzük meg: a fahéjat, a szegfűszeget, a citromkarikákat 0,5 l vízben felforraljuk (un. redukciót készítünk), majd teaszűrőn átszűrjük. Hozzátesszük a kimagozott meggyet, cukrot, sót, és egy liter vizet, felforraljuk. Néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A meggyet 2-3 merőkanál lével leturmixoljuk. Hozzáöntjük a maradék léhez, és visszatesszük a tűzre. Közben elkészítjük a habarást: a keményítőt először kevés hideg vízzel, majd a tejszínt is hozzáadva simára keverjük, és a forró meggylével kicsit felhígítva a leveshez keverjük. Újból felforraljuk, ha szükséges ízesítjük még cukorral, esetleg citromlével. Hidegen, tojáshabgaluskával, vagy tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.
Meggykrémleves 2

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott meggy
10 dkg kristálycukor
1/2 db citrom
1-2 db fahéjrúd
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl tej
10-15 szem szegfűszeg
pici só
4 adag/1054 kcal, 1 adag/263 kcal
Elkészítés:
A cukrot, fahéjat és szegfűszeget, felkarikázott citromot kb. 2 dl vízben jól kiforraljuk, majd a tűzről levéve átszűrjük. A meggyet kiolvasztjuk és kimagozzuk. Az átszűrt fűszeres cukorsziruppal együtt krémesre turmixoljuk, majd a meggypürét a főzőtejszínnel, 2 dl vízzel, csipet sóval elkeverjük. Lábosba tesszük, felforraljuk, és behabarjuk a hideg tejjel csomómentesre elkevert keményítővel. Ha szükséges ízesíthetjük még cukorral vagy citromlével, ha túlságosan besűrűsödne tejjel vagy vízzel hÍgítsuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Vegyes kompót

Hozzávalók:
0,5 kg. tisztított gyümölcs (alma, körte, szilva, barack, stb.)
3 ek. kristálycukor
10 db. szegfűszeg
3 db. fahéjrúd
2 db. citromkarika
Elkészítés:
A gyümölcsöt megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citrom-karikákkal, valamint annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk. Annyi ideig főzzük, hogy a gyümölcs még roppanós maradjon. Lehűtve fogyasztjuk.
Meggyleves

Hozzávalók:
50 dkg meggy
20 dkg cukor
1 db fahéjrúd
6-8 szem szegfűszeg
1 db citrom
2 dl főzőtejszín vagy tejföl
4-5 evőkanál liszt
Elkészítés:
Először a fűszereket főzzük meg: a fahéjat, a szegfűszeget, néhány citromkarikával kevés vízben felforraljuk (un. redukciót készítünk), majd teaszűrőn átszűrjük. Hozzátesszük a kimagozott meggyet, cukrot és kb. liternyi vízzel, felforraljuk. Közben elkészítjük a habarást. A tejszínt/tejfölt liszttel simára keverjük, és a forró meggylével felhígítjuk (un. hőkiegyenlítést végzünk, hogy a habarás ne csapódjon ki a forró levesben), majd hozzáöntjük a meggyléhez. Újból felforraljuk, és ha kell, ízesítjük még cukorral, esetleg citromlével. Hidegen, esetleg tejszínhabdíszítéssel tálaljuk. (A meggy mellett használhatunk még egyéb gyümölcsöket is, pl.: őszibarack, szilva, alma, stb.)