Nudli
- 1 kg héjában főtt burgonya
- 300-400 g liszt
- 4 tojássárga
- 50-100 g zsír
- só
- zsemlemorzsa
- vaj a forgatáshoz
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, majd forró vízben megfőzzük, átpasszírozzuk, és a többi hozzávalóval együtt könnyű tésztává gyúrjuk.
A tésztát ceruza vastagságú nudlivá formázzuk, és forró sós vízben kifőzzük.
Alaposan lecsepegtetjük, és vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Lekvárral és porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------
LÁNGOS
300 g Schär Mix B / Barbara lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz
20 g friss Budafoki élesztő
1 tojás
1 doboz kefir
kevés tej
csipet cukor
só
Elkészítése:
- Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.
- A kefirt a tojással, a sóval és a felfuttatott élesztővel összekeverjük.
- A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángos tésztára jellemző tésztát kapjunk. (Ha kell, kevés vizet is adunk hozzá.)
- A tésztát legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
- Étolajos vagy vizes kézzel előbb zsemléket formázunk, majd kerek formára széthúzzuk, esetleg sodrófával kinyújtjuk a lángosokat.
- Forró olajban fedő alatt pár perc alatt egyik oldalát pirosra sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik felét is ropogósra sütjük.
-------------------------------------------------------------------------------------
Lángos
- 250 g Schär Mix B
- 10 g friss Budafoki élesztő
- 2 evőkanál tejföl
- 250 ml langyos víz
- só
Hogyan készítsük el?
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és kb. 1/2 órát pihenni hagyjuk.
4 gombócot gyúrunk belőle, lisztezett deszkán max. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és forró olajban kisütjük.
---------------------------------------------------------------------------------------------