Összetevők:
1 3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
egy csipet Stevia por
2 tojás
1 3/4 pohár tej
olaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítési mód:
Gyümölccsel is tálalhatja.
----------------------------------------------------------------------------------------
Eredeti holland recept szerint, Steviával édesítve, hogy cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthassák. :) (10-12 adag)
Összetevők:
3 közepes méretű meghámozott, csíkokra vágott alma
1 teáskanál Stevia por
1 evőkanál méz (tetszőlegesen, ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fahéj
2/3 pohár puha vaj
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 pohár teljes kiőrlésű liszt
1/8 teáskanál tengeri só
1 teáskanál sütőpor
Elkészítési mód:
Miután elkészült, hagyja a süteményt a sütőben 10 percig, majd vegye ki. Melegen tálalja.
A sztívia mellékíze (ami szerintem finom) leginkább gyümölcsökhöz illetve gyümölcsös ételekhez illeszkedik, valamint olyan süteményekhez, amelyekben mazsola vagy gyümölcs van (pl. mazsolás muffinok, püspökkenyér, stb.). A tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb, ha mézzel párosítjuk, mert a mézzel készült ételek egész más állagúak lesznek, s így a süteményeknél is hiányzik az egyébként karamellizáló hatás, ha nem teszünk mézet a sztívia mellé.
Mi úgy vettük észre, hogy egy teáskanál sztívia por (a nagyobb kiszerelésből) nagyjából 15-18 dkg cukornak felel meg. Legutóbbi muffinsütésünk alkalmával kiderült, hogy fél teáskanál (CSAPOTTAN!) sztívia nagyjából 6-8 teáskanál méznek felel meg. A legfinomabb akkor lett a sütemény, mikor fele-fele arányban alkalmaztuk az összetevőket, tehát a fél teáskanál sztívia mellé 7 teáskanál mézet adtunk. Kiváló lett a muffin, pillanatok alatt elfogyott. :)
Gyümölcsös öntetekhez (pl. hús mellé), lekvár készítéséhez is használjuk a sztíviát, itt is elmondható, hogy egy pici mézzel nem árt édesíteni az ételt. Negatív tapasztalatunk csupán annyi van, hogy időnként (ki tudja, milyen feltételek kellenek hozzá...) a sztívia kiül az elkészült étel (öntet) tetejére, fehéres állagú habot hozva létre. Mi lekvárt egyébként úgy készítünk, hogy mindig csak 1-1 üveggel "gyártunk" le, s hűtőben tároljuk, így hetekig elég az a mennyiség. S mivel nem szeretjük amúgy sem a túlságosan édes ételeket, ezért kevesebb édesítést alkalmazunk.
Egyébként a tablettás sztívia is kiválóan használható sütéshez.
Általánosságban elmondható, hogy minden (még a por alakú) sztíviát (is) érdemes feloldani egy kevés folyadékban (víz, tej, vaj, stb.) a sütés/főzés előtt. Ha ki tudjuk várni, a tablettás sztívia feloldódik a folyadékban (pezseg), de mi vettünk egy mozsarat, és azzal törjük fel.
Püspökkenyérhez (egy adaghoz) nagyjából 30-40 tabletta sztívia feloldása szükséges. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is. Nekünk szerencsére nincs gondunk a mézzel, így fele-fele arányban alkalmazzuk őket.
Folyadékokhoz (pl. tea) nem használjuk, a teát natúran fogyasztjuk, tehát ilyen téren nem tudok mit mondani erről a készítményről.