KAJO

Fincsiségek

WAFFEL

vitamin shop

Összetevők:

1 3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
egy csipet Stevia por
2 tojás
1 3/4 pohár tej
olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítési mód:

Egy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a Stevia port és a sót.
Egy másik tálban verje fel a tojássárgáját, majd adja hozzá a tejet és az olajat (vagy vajat), és az összetevőket keverje össze.
A folyékony összetevőket keverje bele a lisztes keverékbe. A tészta maradjon egy kicsit csomós.
Előmelegített, kivajazott waffel sütőbe öntsön egy pohár masszát, majd csukja le gyorsan a sütő tetejét. Süsse meg a waffelt, majd villával emelje ki.

Gyümölccsel is tálalhatja.

----------------------------------------------------------------------------------------

HOLLAND ALMÁS SÜTEMÉNY

vitamin shop

Eredeti holland recept szerint, Steviával édesítve, hogy cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthassák. :) (10-12 adag)

Összetevők:

3 közepes méretű meghámozott, csíkokra vágott alma
1 teáskanál Stevia por
1 evőkanál méz (tetszőlegesen, ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fahéj
2/3 pohár puha vaj
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 pohár teljes kiőrlésű liszt
1/8 teáskanál tengeri só
1 teáskanál sütőpor

Elkészítési mód:

Egy tálban keverje össze az almát, 1 teáskanál Stevia port és a fahéjat, és hagyja állni az almát egy órát.
Egy nagy tálban keverje ki a vajat és 3 teáskanál Stevia port, hogy a vaj könnyű és habos legyen. Adja hozzá egyesével a tojásokat. Minden tojás után verje tovább a habot. Keverje hozzá a vanília kivonatot és a mézet. Folyamatosan adagolja a krémhez a lisztet, a sót és a sütőport,és keverje ezeket addig, amíg csomómentessé válik a tészta.
Öntse a masszát egy tepsibe. Függőlegesen tolja bele az almaszeleteket a tésztába, egymáshoz közel.
Előmelegített sütőben 170°C-on süsse a süteményt kb. 1-1 1/2 órán át, amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.

Miután elkészült, hagyja a süteményt a sütőben 10 percig, majd vegye ki. Melegen tálalja.

A STEVIA ALKALMAZÁSA

vitamin shop

A sztívia mellékíze (ami szerintem finom) leginkább gyümölcsökhöz illetve gyümölcsös ételekhez illeszkedik, valamint olyan süteményekhez, amelyekben mazsola vagy gyümölcs van (pl. mazsolás muffinok, püspökkenyér, stb.). A tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb, ha mézzel párosítjuk, mert a mézzel készült ételek egész más állagúak lesznek, s így a süteményeknél is hiányzik az egyébként karamellizáló hatás, ha nem teszünk mézet a sztívia mellé.

Mi úgy vettük észre, hogy egy teáskanál sztívia por (a nagyobb kiszerelésből) nagyjából 15-18 dkg cukornak felel meg. Legutóbbi muffinsütésünk alkalmával kiderült, hogy fél teáskanál (CSAPOTTAN!) sztívia nagyjából 6-8 teáskanál méznek felel meg. A legfinomabb akkor lett a sütemény, mikor fele-fele arányban alkalmaztuk az összetevőket, tehát a fél teáskanál sztívia mellé 7 teáskanál mézet adtunk. Kiváló lett a muffin, pillanatok alatt elfogyott. :)

Gyümölcsös öntetekhez (pl. hús mellé), lekvár készítéséhez is használjuk a sztíviát, itt is elmondható, hogy egy pici mézzel nem árt édesíteni az ételt. Negatív tapasztalatunk csupán annyi van, hogy időnként (ki tudja, milyen feltételek kellenek hozzá...) a sztívia kiül az elkészült étel (öntet) tetejére, fehéres állagú habot hozva létre. Mi lekvárt egyébként úgy készítünk, hogy mindig csak 1-1 üveggel "gyártunk" le, s hűtőben tároljuk, így hetekig elég az a mennyiség. S mivel nem szeretjük amúgy sem a túlságosan édes ételeket, ezért kevesebb édesítést alkalmazunk.

Egyébként a tablettás sztívia is kiválóan használható sütéshez.

Általánosságban elmondható, hogy minden (még a por alakú) sztíviát (is) érdemes feloldani egy kevés folyadékban (víz, tej, vaj, stb.) a sütés/főzés előtt. Ha ki tudjuk várni, a tablettás sztívia feloldódik a folyadékban (pezseg), de mi vettünk egy mozsarat, és azzal törjük fel.

Püspökkenyérhez (egy adaghoz) nagyjából 30-40 tabletta sztívia feloldása szükséges. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is. Nekünk szerencsére nincs gondunk a mézzel, így fele-fele arányban alkalmazzuk őket.

Folyadékokhoz (pl. tea) nem használjuk, a teát natúran fogyasztjuk, tehát ilyen téren nem tudok mit mondani erről a készítményről.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 26
Heti: 230
Havi: 897
Össz.: 143 037

Látogatottság növelés
Oldal: Stevia-teljes kiőrlésű
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »