A megtisztított gyümölcsöket 1,5 liter fahéjas, szegfűszeges, cukros, forrásban lévő vízben 5-10 percig főzzük. Egy csipet sóval és 3-4 citromkarikával is ízesítjük.
A tejfölből vagy tejszínből két teáskanálnyi rizsliszttel habarást készítünk, a forrásban lévő leveshez adjuk, és újra összeforraljuk. Vigyázzunk, nehogy a citromtól keserű legyen!
A levest rizsliszt helyett be lehet habarni vaníliás pudingporral is. Hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk. Télen friss gyümölcs helyett fagyasztott vagy konzerv gyümölcsökből is elkészíthetjük ugyanezt. --------------------------------------------------------------------------------------------- A lgfinomabb zöldségleves a világon
A zöldségeket - kivéve a krumplit - összevágjuk, 3 evőkanál olajon egy kávéskanál cukorral megpároljuk, amíg megpuhul. Ekkor belerakjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel. Ízlés szerint felengedjük vízzel, és addig főzzük, amíg a krumpli puha lesz. -------------------------------------------------------------------------------------------
Székelykáposzta
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb vagy lapocka 1 kg savanyú káposzta 15 dkg vöröshagyma 2 dl tejföl só, piros paprika, zsír vagy olaj (aki szereti kevés füstölt húst, vagy füstölt szalonnabőrkét is tehet bele)
4 adag/2322 kcal, 1 adag/565 kcal
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. A húst megmossuk, kockára vágjuk. a párolt hagymához keverjük. Ekkor tesszük bele a füstölt húst, illetve a szalonnabőrkét is. Kicsit megsózzuk, fedő alatt kevés lében félpuhára pároljuk. (Ha a leve elfő, kevés vízzel pótoljuk.) Hozzáadjuk a savanyú káposztát és folyamatos vízpótlással puhára főzzük. (Ha a káposzta túl sós, előzőleg vízzel átmossuk.) Tejföllel megöntözve tálaljuk.
A szalonnát vágjuk apró kockákra, és süssük ropogósra. Szórjuk bele a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk tovább. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg pirospaprikával. A répákat csíkozzuk vékonyra, és a káposztával együtt tegyük a paprikás hagymára. Annyi vizet öntsünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk meg, és szórjunk rá petrezselymet.
Addig főzzük, amíg a zöldségek roppanósra puhulnak. A gombóchoz a csirkemellet daráljuk meg, tegyük keverőtálba az apróra vágott hagymával, a tojással, sóval, borssal és a felaprított zellerlevéllel együtt. Jól keverjük össze, és ha túl lágy, annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk. Formázzunk belőle dió nagyságú gombócokat, és tegyük a forrásban lévő levesbe. Lassú tűzön, a zöldségekkel együtt főzzük puhára. Forrón tálaljuk.