Hozzávalók: |
|
30 dkg liszt |
|
Elkészítés: |
|
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük. Fél cm vastagra nyújtjuk és különbőző karácsonyi formákat vágunk belőle. Minden formából párban és az egyik közepét pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőben kisütjük, a formákat lekvárral ragasztjuk össze. |
Linzerkoszorú

Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja
5 dkg durvára vágott dióbél
a kenéshez:
sárgabarack lekvár
1 db tojás
a szóráshoz:
porcukor
kb. 32 db/3425 kcal, 1 db/107 kcal
Elkészítés:
Először elkészítjük az omlós tésztát, a lisztet átszitáljuk, a margarinnal gyorsan összemorzsoljuk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg. Hozzáadjuk a porcukrot, a két tojássárgát és a reszelt citromhéjat, és gyorsan összedolgozzuk. Téglaalakúra formázzuk, és minimum egy órát a hűtőszekrényben pihentetjük. A pihentetés után, lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 6 cm átmérőjű, hullámos szélű, köralakú kiszúróval lapokat szúrunk ki belőle. Minden második lap közepét kiszúrjuk egy kb. 2 cm átmérőjű kiszúróval (pl. üveg fémkupakja). A középen kiszúrt tésztakorongokat felvert tojással megkenjük, és meghintjük dióval. A tésztalapokat sütőlemezre helyezzük, és 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Ha a tészta megsült, kihűlés után a dióval meghintett lapokat kevés porcukorral megszórjuk, a teljes korongokat pedig megkenjük a felmelegített baracklekvárral, ráhelyezzük a dióval megszórt korongokat, és gyengén összenyomjuk őket.