Rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg. savanyúkáposzta
60 dkg. darálthús
2 fej vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
25 dkg. rizs
1 szál füstölt kolbász
15 dkg. füstölt szalonna
2 doboz tejföl
Só, bors, olaj/zsír
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés zsíron vagy olajon - kissé megsózva - megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, picit pirítjuk – vigyázva, hogy meg ne égjen – majd belekeverjük a darált húst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és saját levében – ha szükséges egy kis vízzel pótolva - puhára pároljuk. A káposztát levétől kinyomkodjuk – ha túl savanyúnak találjuk, egy kicsit átmossuk, és kevés olajon - a kicsavart káposztalé szükség szerinti hozzáadásával - puhára pároljuk. A rizst megmossuk és sós vízben készre főzzük. Összekeverjük a megpárolt hússal, ha még szükséges lehet sózni és borsozni. A füstölt kolbászt karikára szeleteljük. Egy tepsit, vagy jénait olajjal/zsírral kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. Beterítjük a párolt káposzta egy részével, erre egy sor rizses hús kerül, melyre kolbászkarikákat helyezünk, és meglocsoljuk tejföllel. Ismét a káposzta, majd a rizseshús, kolbász és tejföl következik. Végül rárakjuk a maradék káposztát, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére helyezzük a szeletekre vágott és bevagdosott füstölt szalonnát. 180⁰-os sütőben szép pirosra sütjük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók:
75 dkg. darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
kelkáposzta
18 dkg. rizs
1 evőkanál Vegeta (húsleveskockával is helyettesíthető)
2 dob. tejföl
1 db. tojás
10 dkg. füstölt szalonna
zsemlemorzsa
ízlés szerint: só, őrölt bors, késhegynyi őrölt kömény
Elkészítés:
A hagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük a darálthúst, az őrölt köményt sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. A rizst szűrőn keresztül jól megmossuk lecsepegtetjük, kevés olajra vagy zsírra tesszük, megsózzuk, kicsit dinszteljük, majd 2X-es mennyiségű vízzel felöntjük és puhára pároljuk. (Amíg a rizs párolódik a fedőt ne vegyük le a lábosról.) A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, leveleire szedjük. Forró vegetás vízben megfőzzük. Szitára vagy szűrőkanálba téve a vizet lecsepegtetjük róla. A kihűlt párolt húst és a riszt összekeverjük 3 evőkanál tejföllel és 1 tojással. A tölteléket megkóstoljuk, ha még szükséges sóval, borssal ízesítjük. A szalonnából „kakastaréjokat” sütünk. Egy tepsit, vagy tűzállótálat zsírral kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk. A rakott kelt 5 sorban rakjuk le: 1. sor kellevél, 2.sor rizses töltelék, 3.sor kellevél, 4.sor rizses töltelék, 5.sor kellevél. Ha elkészültünk a lerakással a tetejét zsemlemorzsával megszórjuk, tejföllel megkenjük, kevés szalonnazsírral megöntözzük. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 percig sütjük. A saját zsírjában visszamelegített „kakastaréjokkal” és tejföllel tálaljuk.
Rakott kel 


Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 50 dkg rizs, só, bors, őrölt kömény (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, kb. fél dl étolaj, 5 dl tejföl, 1 db tojás.
Elkészítés: Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, a darált húst hozzáadva pörkölt alapot készítünk. A kelkáposztát leveleire szedjük, sóval, borssal őrölt köménnyel ízesített forró vízben a káposztaleveleket 2 percig blansírozzuk (rövid ideig főzzük, nehogy nagyon összeessen!). Közben megfőzzük a rizst. Egy kiolajozott tepsi aljába terítünk káposztaleveleket, rá a főtt rizst, erre a pörkölt alapot, ezt mégegyszer megismételjük. A tetejét 5 dl tejföllel és 1 tojásból készített mártással kenjük le.
Én 38 x 22 cm-es tepsiben készítettem. Sütés előmelegített sütőben 200 fokon alufóliával letakarva 15 percig, majd takarás nélkül kb. 15 percig pirítjuk ( én légkeveréssel pirítottam!).


Rakott kelbimbó 


Hozzávalók:0,5 kg kelbimbót megfőzni sóval őrölt borssal és kevés ételízesítős vízben. 1 zacskó előfőzött rizst megfőzni, 15 dkg felkarikázott házikolbász, 20 dkg savanyú káposzta, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg túró, kb. 5 dkg trappista sajt.
Elkészítése: Egy 30 x 22 cm-es tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ráterítjük a megfőtt kelbimbót, arra a savanyú káposztát, rászórjuk a kolbászt, arra a túrót majd beborítjuk az egészet a főtt rizzsel. Rákenjük a tejfölt, és megszórjuk reszelt sajttal. Én vékony csík szalonna darabkákat is szórtam rá. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem, majd 3 percet még légkeveréssel pirítottam.
A sütővel kivéve apróra vágott friss petrezselyem zölddel szórtam meg:

Rakottkrumpli 


Hozzávalók: 2 kg főtt krumpli, 10 db főtt tojás, 1 szál füstölt kolbász karikára vágva, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, őrölt bors, bazsalikom, 1 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, reszelt sajt.
Elkészítés: Egy kb. 38 x 22 cm-es tepsit kikenek margarinnal. Belerakok 1 sor karikákra vágott főtt krumplit, picit megsózom, rárakom a karikára vágott főtt tojást és a felkarikázott füstölt kolbászt Én kevés párizsi csíkot is teszek bele). Kevés tejfölt is rakok közé, megszórom bazsalikommal és őrölt borssal. Ráteszem a maradék felkarikázott főtt krumplit. Picit megsózom. A tetejét lekenem tejföllel, ráreszelek sajtot. Végül ráhelyezem a csíkokra vágott bacon szalonnát.
200 fokra előmelegített sütőbe rakom kb. 30 percre. Ha kész, pirosodik a teteje, kiveszem és alufóliával letakarom.


Rakott rizs 


80 dkg rizs, 0,5 kg darált hús (Lehet kicsit több is). Sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét csíkokra vágni, kevés sós vízbe félpuhára főzni, leszűrni, a levében megpárolni a rizst. A darált húst megdinsztelni, fűszerezni ízlés szerint. Tepsibe rétegesen rakni: zöldségek, rá rizs, rá hús, rá rizs, végül zöldségek +2 db 450 gr-os tejföl 4 tojás sárgával összekeverve a tetejére. Ha megsült, összevágott petrezselyem kell rá.
(Újabban a rizst mikróban készítem el. Ha vasárnap van, akkor a zöldségfélét a húslevesből veszem ki, ha már puha, és apróra kockázva rakom a rizsre.)
