KAJO

Fincsiségek

Gerbeaud ( Zserbó ) - javított változat!

Ez a klasszikus Gerbeaud (ejtsd: zserbó) sütemény. Azért készítem torta formában, hogy ezzel a méret/mennyiség arányt is megadjam, de akár tortaszeletre, vagy négyzetre is vágható, vagy kiszúróval kerek apróságokat is készíthetünk belőle. Isteni, időtálló hazai kedvenc!

Elkészítési idő: kb 160 perc + 1 nap hűtés

Hány adagra szóljon a recept?:

Hozzávalók (1010 személyre)

A tésztához:
200200 g liszt
100100 g vaj
2020 g porcukor
11 db tojássárga
4040 g 2,8%-os tej
apró csipet só
88 g élesztő
11 g sütőpor

A töltelékhez:
140140 g kristálycukor
240240 g finomra darált dió
600600 g baracklekvár - kevéssé édes, inkább savanykás
őrölt fahéj
11 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor

A tetejére:
100100 g 65%-os étcsokoládé

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját kipapírozzuk.

2. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy üstbe, és jó alaposan összegyúrjuk.

3. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és öt egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük.

4. Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és köralakra nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára.
Figyelem! A tészta olyan vékony lesz, hogy átlátszik rajta az asztal! Ez így normális! Sütés közben a lapok majd kicsit meg fognak vastagodni!

5. Ha ez megvan, beletesszük az első adag 150150 g baracklevárt - erre a célra legalkalmasabb a nagyi által főzött sárgabaracklekvár botmixerrel simára turmixolva. A barackízt egyenletesen simítsuk el a tészta felszínén, úgy, hogy a szélein is ugyanolyan vastag legyen, mint a közepén!
FIGYELEM! A receptben szereplő 600600 g baracklevárt négy részre kell osztani, azt pontosan 150150 g-os adagokban használjuk fel.

6. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a kristálycukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat.

7. Ezután a diós keverékből pontosan 9090 g-ot eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején.

8. Most kivesszük a hűtőből a második tésztát, és ebből is kör alakot nyújtunk, azonban ezt pontosan akkorára nyújtsuk, mint a forma belső átmérője. Helyezzük bele a formába, a dió tetejére.

9. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150150 g -, majd erre egy réteg - 9090 g - diós keverék, majd erre a harmadik réteg tészta.

10. Most a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150150 g -, majd erre egy réteg - 9090 g - diós keverék, majd erre a negyedik réteg tészta.

11. Végül utoljára a fentiek szerint jön még egy réteg barackíz - 150150 g -, majd erre egy réteg - 9090 g - diós keverék, és erre az ötödik, utolsó réteg tészta.

12. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk le a felső tésztaperemet a forma oldalán, hogy egyenletes legyen, és szurkáljuk meg óvatosan a betöltött zserbót.

13. Ezután tegyük az előmelegített 185 C-os sütőbe, és kb 50 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.

14. A kisült zserbót hagyuk teljesen kihűlni - erre egy éjszakát bőven számíthatunk -, majd egy éles késsel vágjuk körbe, és vegyük le róla a sütőforma oldalát.

15. Fordítsuk meg egy tányérra, hogy az eddigi alja most felül legyen.

16. A keserű csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött olvasszuk meg, és vékonyan vonjuk be vele a zserbó tetejét.

17. Ha a csokoládé is megkötött a tetején, tortaszeleteket vághatunk belőle, vagy akár négyzetesre is szeletelhetjük.

Az idei Karácsony "ajándéka" ez a recept. Évek óta próbálkoztam Édesanyám-féle zserbóval,(aki sajnos már nincs köztünk) az eredmény állíthatom lesújtó volt, eddig.Az idén végre sikerült "igazi" zserbót sütnöm, amelyért hálával gondolok Rátok! Köszönöm nagyon!!

Kedves Gábor!

Nagyon köszönöm Neked ezt a remek receptet, nagyon finom és zamatos volt. Másnak is jó szívvel ajánlom ezt a süteményt.
Az új évre is jó munkát és sok sikert kívánok Neked! BUÉK!

Kedves Gábor!

Tegnap megsütöttem a zserbót, nagyon finom lett. Köszönöm a nagyon jó receptet, családom kedvence lett, még ki sem hűlt teljesen, a fiaim elkapkodták.

Nagyon finom lett ^^ most vágtam éppen fel ^^ és egyszerűen mennyei lett a tészta is nagyon finom és a töltelék is és az étcsokoládé a tetején egyszerűen bravuros lett bár mondjuk igaz hogy mi egy kicsit csaltunk is ^^ mert nem 5 hanem 6 rétegű lett azért mert ha a recept szerint csináltuk úgy nekünk csak 3 réteg jött ki a tepsibe és hát az elég hülyén nézett volna ki így csináltunk még egy tésztát meg még tölteléket ^^
és ugye amit szerintem elrontottam ámbár a család nem nézi hogy a zserbonak hosszúnak kéne lennie deúgy meg túl sok lenne a magassága miatt ^^
egyébként miért van az hogy a teteje egyenletlenül sült?
mert jó igen megfordítottam de igy kicsit dülöngélnek most és legközelebb nem akarom ugyan ezt a hibát elkövetni van valami tipp azon kívül hogy egyenletlenül raktam fel a legfelső tésztát?

Régóta kerestem egy jó zserbó receptet; a képeket nézve ez nagyon szimpatikus volt. Tegnap megcsináltam (tripla adagot), és nem bántam meg, mert nálam ez A ZSERBÓ. Köszönöm Gábor!

Zserbó

pic

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg kristálycukor
20 dkg margarin
1 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só
a töltelékhez:
12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár
a mázhoz:
5 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
10 dkg kristálycukor
2 evőkanál víz
kb. 30 szelet/4877 kcal, 1 szelet/162 kcal




Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. 35 dkg lisztet (a tobbit a nyújtáshoz tegyük félre) a puha margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot, a tojást, a megkelt élesztőt és a csipet sót, és sima tésztává dolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon mindegyiket kb. 30x25 cm nagyságú lapokra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és ráhelyezzük az első tésztalapot. Villával megszurkáljuk, egyenletesen megkenjük a lekvár felével, és ráhintjük a porcukorral elkevert dió felét. Betakarjuk a második lappal, melyet szintén megszurkálunk, rákenjük a maradék lekvárt, rászórjuk a maradék cukros diót, végül befedjük a harmadik lappal. Kb. egy órát kelesztjük, majd a tetejét is megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben világospirosra sütjük. Deszkára borítjuk - de nem fordítjuk vissza, tehát a tészta alja fog felülre kerülni -, és hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a csokimázat. A hozzávalókat simára keverjük, és folyamatos keverés mellett felfőzzük. A bevonatot a tésztára öntjük, széles pengésű késsel elsimítjuk, és hagyjuk megdermedni. A süteményt legjobb másnap, hosszúkás szeletekre vágva tálalni.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 26
Heti: 215
Havi: 882
Össz.: 143 022

Látogatottság növelés
Oldal: Zserbo klasszikus
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »