Marlenka
Hozzávalók:
a tésztához:
45 dkg liszt
4 dkg kakaó
20 dkg cukor
10 dkg vaj
4 dkg méz
1 teáskanál ecet
1 evőkanál szódabikarbóna
2 db tojás
1-2 evőkanál tejföl (csak ha a tészta kidolgozása kívánja)
a krémhez:
0,5 l dobozos cukrozott sűrített tej vagy 3 tubus 170 gr-os
35 dkg vaj
8 dkg darált dió
3 cl konyak
kb. 30 szelet/8138 kcal, 1 szelet/271 kcal
Elkészítés:
A dobozos tejet bontatlanul annyi vízbe állítjuk, hogy az teljesen ellepje, és gyöngyöző vízben 3 órán keresztül főzzük. (Ha tubusos tejet használunk, azt előbb egy befőttes üvegbe öntjük, az üveg tetejét szorosan rácsavarjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a víz a tető aljáig érjen, és ezt is 3 órán keresztül főzzük, az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk.) A mézet, a cukrot, a tojásokat, és a puha vajat egy edénybe tesszük, melyet vízfürdőbe állítunk, és gőz fölött, folyamatosan kevergetve mártás állagúra sűrítsük be. Levéve a tűzről kicsit meghűtjük, közben az ecetet a szódabikarbónával elkeverjük, és a mézes szirupba keverjük. A keveréket még melegen ráöntjük a kakaóporral elkevert lisztre. A tésztát jól kidolgozzuk, ha szükséges tejföllel lazíthatjuk, hogy ne törjön, majd letakarva, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. A vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűtött sűrített tejet, majd a darált diót és a konyakot. A krémet felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe. A pihentetett tésztát 5 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a lapokat sütőpapírral bélelt sütőlapon kb. 5 perc alatt megsütjük. A tésztalapokat a sütőpapíron hagyjuk kihűlni, majd a papírt óvatosan húzzuk le a lapokról. A tésztalapokat - vigyázva, nehogy eltörjenek - egyformára vágjuk, a levágott széleket félretesszük. A tésztalapok nagyságának megfelelő méretű tálat használva megtöltjük a lapokat krémmel úgy, hogy a legfelső lap tetejére is krém kerüljön. A félretett széleket apróra törjük, vagy gépi aprítóval megdaráljuk, és egyenletesen a tészta tetejére szórjuk. A megtöltött süteményt folpackkal szorosan beburkoljuk, és amikor megpuhult (3-4 nap), akkor vágjuk szeletekre.
Tészta:
4 tojás sárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral és lassanként bele keverünk 10 evőkanál hideg vizet. Addig keverjük amíg besűrűsödik.
Ezután kanalanként felváltva adunk hozzá 10 dkg darált diót 20 dkg lisztet 1 csomag sütőport és 4 tojás keményre felvert habját.
Nagyméretű gáztepsiben sütjük.
Krém:
4 dl tej 2 evőkanál liszttel elkeverünk sűrűre főzzük lehűtjük. Majd adunk hozzá 20 dkg margarint 1 cs vaníliás cukrot. 25 dkg porcukrot
jól kikeverjük adunk hozzá 10 deka diót és végül a kihűlt tejes masszát! Jó habosra keverjük és megtöltjük vele a tésztát!
Tetejét csoki mázzal bevonjuk! Én többször a saját krémjével vonom be a tetejét!
Hozzávalók a tésztához:
04 db tojás
30 dkg cukor
10 kanál víz
10 dkg dió
1 cs sütőpor
20 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
2 evő kanál liszt
20 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg porcukor
------------------------------------------------------------------------------------------
Diós krémes torta 


Piskóta:5 tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, - habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport, 5 tojás habját.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 percig sütni 28 cm-es tortaformában. Én a tortaformába alulra sütőpapírt tettem.
Majd ha megsült, akkor 2 felé vágtam a tésztát. Az alsó tésztára 1 egész rumaromát rálocsoltam. Ezután a krém felét rákentem. Erre a másik tésztát tettem rá, és bekentem a tetejét a maradék krémmel.
Krém: 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk és hozzáadjuk a dióhoz.
Utána 0,5 liter tejet, 2 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás pudingport jó sűrűre főztem, és a tűzről levéve tettem bele 2 evőkanál őrölt kávéport és 3 evőkanál mogyorókrémet. Ezzel körbekentem a tortát.
Tetejére pedig a csoki mázat készítettem el:
Máz: 15 dkg cukrot, 0,3 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 6 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük.
Megjegyzés: A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen alvad meg. Szeletelni másnap lehet.

Diós torta 


Hozzávalók: 3 db tojás sárgája, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, ezt jól összekeverni, majd hozzáadunk a 12 dkg lisztet + a felvert 3 tojáshabot, és 1 kávéskanál sütőport és 5 dkg darált diót.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Kiborítjuk tálra. Ezután ugyanezt a mennyiségű tésztát dió helyett 2 evőkanál kakaóval újra megsütjük. Ha készt, mindkét tortalapot félbe vágjuk.
Krém: 20 dkg vajat (vagy 22 dkg rámát) 18 dkg porcukorral kikeverni. Ezután 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, ebből sűrű pépet főzni, és ha kihűlt hozzákeverni a porcukorral kikevert rámát. Ízlés szerint a krémbe darált diót kb. 10 dkg-ot hozzákeverünk. Még rumot, vagy rum aromát rakunk bele. Én mazsolát is szoktam a már krémmel megkent piskótára szórni.
Majd a felvágott tortalapokat megkenjük a krémmel (az alábbi képnek megfelelően.) Végül a tortát kívülről is bekenjük a maradék krémmel. Dióval díszítjük. A fenti mennyiséget én 25 cm-es átmérőjű tortasütőben sütöm. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig.

Csokikrémes-diós torta 

/Forint
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojásfehérje
21 dkg cukor
21 dkg apróra vágott dió
3 evőkanál liszt
A krémhez:
7 tojássárgája
12 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg kockákra tördelt étcsoki
1 púpos kávéskanál kakaópor
25 dkg margarin
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. Beleforgatjuk a liszt és a dió keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt, 30 x 35 cm-es tepsibe simítjuk. Majd előmelegített sütőben 165 fokon szárítva megsütjük, kb. 30-35 percig. (Tűpróba ekkor.) A tésztát rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ha kihűlt, 3 db kb. 11 cm széles lapra vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadjuk az étcsokit, a kakaóport, a vaníliás cukrot, és továbbra is gőz fölött a krém besűrűsödéséig kevergetjük. Ha kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a margarint. Megtöltjük, és kívülről is ezzel a krémmel vonjuk be a tortát.
Megjegyzés:
Én körbe dióval díszítettem.

