http://www.pogatcha.fw.hu/pogacsa_elemei/krumplisanya.htm
Az élesztő futtatása |
Egy tepsi pogácsához 1/2 kg liszt szükséges. 1/2 kg liszthez fél kocka élesztőt kell számítani. A sóval elkevert liszten egy mélyedést képzünk ahová összemorzsoljuk az élesztőt. Az összemorzsolt élesztőre szórunk egy kk. cukrot, és öntsünk rá egy bögre langyos vagy meleg, de nem forró tejet. (Ha nincs elég tej, vízzel lehet hígítani, sőt, csak vízzel is felfut az élesztő.) Gyúrás előtt meg kell várni, amíg erjedni kezd az élesztő. Ilyenkor habosodik, duzzad és jellegzetes erjedt, kelt illatot érzünk. Ha valamiért 10 perc múlva mégsem látunk semmi változást, akkor: 1./ vagy rossz (pl. régi) az élesztő - ilyenkor jobb ha másikat veszünk, 2./ vagy nem szórtunk rá cukrot - hát szórjunk rá. |
Sütőpapír | Ha sütőpapírral fedjük be a tepsit, nem kell se zsírozni, se lisztezni azt. Szerintem a papír dobozos fajtát kell választani (márkanevet nem írok inkább), hiába olcsóbb a zacskós. A zacskóba csomagolt sütőpapír ugyanis egy sima zsírpapír, és beleragad a tészta, holott épp nem ez a cél. |
Miért nem a "pogacsa" szó szerepel a webcímben? | Azért, mert sajnos a pogacsa szó már foglalt. Ezért lett: www.pogatcha.fw.hu régies írásmóddal. |
Mit szórjak a tetejére? |
Miután tojással megkentük a pogácsák tetejét, szórjuk, díszítsük. Például az alábbiakkal: |
OLVASÓI KÉRDÉS |
Kedves Gabimami! |
Sziasztok, Igazán jóízű, omlós töpörtyűs pogácsát és omlós sajtos pogácsát szeretnék sütni. valaki tuti receptet? Olyan omlósra gondoltam,ami néhány napig eláll! Köszi, gabymami |
Köszönöm, hogy meglátogattad pogácsás oldalamat! |
Tepertős pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
20 dkg tepertő
30 dkg Ráma margarin
1 pohár tejföl
1/2 dl fehérbor
1 tojássárgája
2 mokkáskanál só
őrölt bors
Elkészítés:
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy mokkáskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. (Azaz a tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre. Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval (4 cm) kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben (kb. 220 fok) 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.0,5 kg közepesen tömör burgonyát fõzzünk meg, és a héját lehúzva törjük át. Még melegen adjunk hozzá 30 dg lisztet, 1 egész tojást, 1,6 dl jó minõségû, ízletes étolajat, 1 kávéskanál sót, negyed mokkáskanál õrölt borsot, és jól gyúrjuk össze. Az alaposan kidolgozott tésztát nyújtsuk ki 2 cm vastagra, és a tetejét rácsosan bevagdalva szaggassunk belõle kisméretû pogácsákat, majd egy nagyobb tepsiben tegyük elõmelegített sütõbe. Közepes tûzön süssük 10 percig, majd mérsékelt tûzön még kb. 20 percig, amíg mindkét oldala pirosra pirul. Amennyiben az alja jobban sülne, akkor forgassuk át, nehogy megégjen. Lehûlve fogyasszuk. Másnap grillsütõben felmelegíthetjük. Egytálételként bab� vagy lencseleveshez is adható. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. A fenti mennyiségû alapanyagból max. 36 db, 4 cm átmérõjû pogácsa készíthetõ. Lazábbá tehetjük a burgonyás pogácsa tésztáját, ha összegyúrás után a leveles vajastésztához hasonlóan � de pihentetés nélkül � háromszor egymás után összehajtogatjuk, és csak utána szaggatjuk ki. Vigyázzunk, ne fõzzük túl a krumplit, mivel sok vizet vesz fel, és kilágyítja a tésztát. Ha lisztes burgonyánk van, ebbõl 60 dekagrammot használjunk, és 1 púpozott kávéskanál sóval ízesítsük. Amennyiben a kinyújtásnál nagyon szakad a tésztája, gyúrjunk bele még egy kis lisztet, de túlzásba ne vigyük, mert ez a pogácsa annál finomabb, minél több benne a krumpli.
A burgonyás pogácsának van egy lazább állagú, omlós változata is. Ennél 25 dg lisztet 25 dg áttört majd lehûlt burgonyával, 25 dg hûvös margarinnal, 1 egész tojással, 1 kávéskanál sóval és negyed mokkáskanál õrölt borssal dolgozzunk össze. Itt a tészta hajtogatása kötelezõ, sõt mindhárom összehajtás után min. fél órán át hideg helyen pihentetni kell. A szaggatáshoz 5 cm átmérõjû kiszúrót használjunk. Mielõtt a sütõbe raknánk, kenjük meg a bevagdalt pogácsák tetejét 1 felvert tojással. Közepes tûzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje pirosra pirul. 10 perc után nézzük meg, és ha az alja jobban pirul, most is forgassuk át. Az ínyencek fél adag húspótló szójamasszát (lásd Gombás töltött káposzta elõtt) is beledolgozhatnak a tésztába. Ebben az esetben csak 20 dg margarint adjunk hozzá, és az õrölt borsot hagyjuk el belõle.
A krumplis pogácsa elõzõ, klasszikus változatának tésztája olajban is kisüthetõ. Ennél a kivitelnél kb. 0,5 cm vastagra nyújtják a tésztát, és kiszaggatás után bõ, forró olajban közepes lángon ropogósra sütik. Ezt a plecsninek is nevezett készítményt melegen, önmagában fogyasztják, de levesekhez is adható. Lehûlve elveszti a ropogósságát, de grillsütõben ez is felfrissíthetõ. Plecsnit többnyire fél adag tésztából szoktak készíteni, mert így is rengeteg lesz belõle. Minél vékonyabb falú serpenyõben sütjük, annál ropogósabb lesz. Legalkalmasabb erre a célra a palacsintasütõ.
<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> http://www.freeweb.hu/pogatcha/pogacsa_elemei/krumplis.htm
Sajtos tallér

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg. liszt
25 dkg. Ráma margarin
2 dl. tejföl
2 kávésk. só
½ csg. sütőpor
A krémhez:
20 dkg. Ráma margarin
30 dkg. reszelt sajt
pici só
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, valamint a sóval elkeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, végül a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. A krémhez a margarint pici sóval és a reszelt sajttal kikeverjük. Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, és mint a húslevestésztát olyan vékonyra egyenként kisodorjuk. Rákenjük a szintén 4 részre osztott krémet. A krémmel megkent tésztalapokat mint a kalácsot feltekerjük. (4 rúd lesz belőle, mivel a 4 rúdból nagyon sok tallér lesz – ha csak nem várunk „vendégsereget” - célszerű a felét lefagyasztani.) Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap zsírozott tepsibe fektetjük a 3 mm vastagra szeletelt karikákat. (A tepsi kikenése nélkül nagyon könnyen süthetünk, ha a tepsi aljára a sütéshez használatos szilikonlapot terítünk.) Előmelegített sütőben (légkeveréses 165º) világossárgára sütjük.
Sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg. liszt
25 dkg. Ráma margarin
2 t.kanál só
3 dkg. élesztő
1 dob. tejföl
1 m.kanál cukor
1 dl. tej
2 db. tojás
1 evőkanál étolaj
A pogácsák kenéséhez 1 tojás, a szórásához: reszelt sajt, szezámmag, hámozott tökmag, fenyőmag, mandula, stb.
Elkészítés:
10 dkg lisztet a margarinnal eldolgozzuk és félretesszük. A 3 dkg élesztőt a langyos tejben elkevert cukorral felfuttatjuk. A maradék 40 dkg lisztet a 2 teáskanál sóval, a 2 felvert tojással, a cukros lisztben felfuttatott élesztővel, az 1 doboz tejföllel hólyagosra dagasztjuk, és apránként 1 evőkanál olajat adunk hozzá. A tésztát letakarva 50 percig kelesztjük- Ezután lisztezett deszkán téglalap alakúra, 2 cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a lisztes margarint, feltekerjük, mint a beiglit, majd ezt, mintha csigaház lenne összetekerjük, 20 percig ismét kelesztjük. Ezt követően ismét kinyújtjuk, és összehajtogatjuk (harmadolva oldalról és alulról is), amit 25 percenként háromszor ismételünk. Végül a tésztát kb. 4 cm vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk és kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojás sárgával megkenjük, reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, stb. megszórjuk. Egymáshoz nem túl közel tepsibe rakjuk, további 20 percig pihentetjük. Végül előmelegített, 180º-os sütőben szép pirosra sütjük.
Sajtos perec

Hozzávalók:
50 dkg. liszt
25 dkg. margarin
25 dkg. reszelt sajt
2 dkg. szalakáli (kevés tejben feloldva)
1 pohár tejföl
1 db. tojás
ízlés szerint só, bors, köménymag, a kenéshez tojás, a szóráshoz tetszés szerint reszelt sajt, köménymag, pirospaprika, szezámmag, stb.
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk. Legjobb előző este elkészíteni, de minimum két órát az összegyúrt tésztát pihentetni kell. A pihentetést követően egy cm vastagra kinyújtjuk, perecszaggatóval kiszúrjuk. A perecek tetejét felvert tojással megkenjük és meghintjük sajttal, köménnyel, stb. Forró sütőben, aranysárgára sütjük.
Sajtkrémes pogácsa

Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg Ráma margarin
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 kávéskanál só
tejföl
1/2 dl tej
1 db tojás (kenéshez)
pici cukor
a krémhez:
15 dkg Ráma margarin
2 dl tej
1 evőkanál liszt
2 db tojássárgája
10 dkg reszelt trappista sajt
3 dkg reszelt füstölt sajt
Kb. 38 db lesz belőle, 1 db 104 kcal
Elkészítés:
A 0,5 dl tejet meglangyosítjuk, belekeverjünk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszttel a margarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és azután fél órát pihentetjük. Ezt követően fél centi vastagra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval (kb. 4 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. Minden második pogácsa közepét egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk (ez lehet akár egy üveg kupakja is), így felerészben lyukas korongokat kapunk. A tele korongok tetejét felvert tojással megkenjük, majd ráhelyezzük a lyukasat. A pogácsákat kikent, vagy szilikonlappal bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses 180 fok) világossárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját a liszttel és kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Tűzre tesszük, és addig főzzük, amíg a krém besűrűsödik. Belekeverjük a trappista sajt nagy részét - egy keveset félreteszünk a díszítéshez -. A margarint habosra keverjük, majd elvegyítjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a füstölt sajtot is. Ha a krémet esetleg sótlannak találjuk, tehetünk bele egy kevés sót. A kihűlt pogácsákat a sajtkrémmel megtöltjük, tetejüket a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Gizi néni pogácsája

Hozzávalók:
40 dkg. liszt
25 dkg. Ráma margarin
2,5 dkg. élesztő
2 dl. tejföl
1 db. tojás
3 evőkanál étolaj
20-25 dkg. reszelt sajt (ha a pogácsák tetejére nem szórunk sajtot elég 20 dkg.)
A pogácsák kenéséhez 1 tojás, a szórásához: reszelt sajt, szezámmag, hámozott tökmag, fenyőmag, mandula, stb.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tejföllel, sóval, tojással, étolajjal reszelt sajttal összegyúrjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát. Ezután lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, kis pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Tetejüket a felvert tojással, (csak a sárgája is elég) megkenjük, és tetszés szerint a magokkal és/vagy a reszelt sajttal megszórjuk. Légkeveréses sütőben 170º-on aranysárgára sütjük.