Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.
(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)
134 komment:
köszönöm , régóta keresek igazi almás pite receptet, a család mindenáron ilyet akar enni, valamelyik nap ki fogom próbálni.
:)) Nagyon örülök, hogy sikerült hasznosat írnom! Ez tényleg olyan békebeli almás, mindenki csodálkozik, hogy milyen omlós a tésztája! Kulisszatitok még szerintem: a felső tészta legyen vékonyabb és ne spóroljunk az almával! :) Sok sikert, remélem sikerül örömöt szerezned a családodnak!
ne haragudj, kicsit még kétbalkezes vagyok, szeretném megkérdezni, hogy az az egyszem tojássárgája kell-e csak a tésztába, vagy az a kenéshez kell és a tésztába egyáltalán nem?
nem akadékoskodok, dehogy, csak még nem vagyok elég gyakorlott meg minden. 18 éves vagyok, nemrég kezdtem sütögetni:)
Igazad van, hogy nem vagyok egyértelmű. :)) A tésztába kell az egy tojássárgája, a kenéshez egy másik tojás kell, de van hogy a fehérjével kenegetem csak meg (ami a tésztából kimarad), akkor teszem ezt, amikor porcukrozom is a tetejét. Sok sikert!! :)
Köszönöm:))
Amúgy a noémi vagyok, csak nagyon nem akarta elküldeni a kommentet csak úgy ha Névtelenre állítottam:)
Megcsináltam, nagyon finom lett:) Pont olyan, amilyennek elképzeltem:)
Köszönöm még1x:)
Jaj de jó! Nagyon örülök, hogy Neked is bevált a recept! :))
Én is megsütöttem, isteni finom, ízlett a családnak. Már régóta szerettem volna egy igazi, finom, omlós almás pitét sütni. Köszi Neked! Ajánlani fogom másoknak is!
Koszonom a receptet.Bevalt.Az igazsag az,hogy en angliaban elek,ugyhogy nemely hozzavalo eltero volt,de ennek ellenere isteni lett.Nagyon izlett az angol barataimnak is.Ja,es meg hozza kell tennem,hogy meg sosem sutottem almas pitet,megis olyan lett,amilyennek szeretem.Megegyszer,koszonom. Istvan
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptre! Isteni finom lett. Köszönet a Nagyinak!
köszi a receptet, nagyon finom lett. én almát, meggyet, és az aljára kevés darált diót is tettem bele, úgy kellett finoman elhesegetnem a kollégákat, akik kezet akartak csókolni kostolás után :-)
Kedves Hozzászólók! Nagyon örülök, hogy bevált nektek a recept! Süssétek sokat szeretteitek, barátaitok örömére! :)
bár én az almát némi kis banánnal dúsítottam az eredmény fantasztikus lett! a tészta olyan finom omló amilyet még sosem sikerült készítenem. ezer köszönet a receptért! azt hiszem még egy tepsivel kell sütnöm!!!!
Ez tényleg nagyon finom lett.Én az almát megpároltam és vajat is kavartam a megpárolt almába.Szerintem igy finomabb.A tészta kiváló!Köszönöm a receptet.
Kedves Kismacs!
Az almás pitét elkészítettem, egyszerűen isteni!
Köszönjük szépen! (a férjem nevében is :-)
Üdv: Gabi
Szia!
Ez volt életem sütése, mindenki szerint nagyon finom lett, úgyhogy köszönöm a receptet :)
Lili
A mondat első fele helyesen:
ez volt életem első sütése...
:D
Minden idők eddigi legsikeresebb blogbejegyzése, amit írtam, az almás pite receptje. Úgy örülök, hogy Nektek is sikerült és szeretitek a receptet! (A Nagyinak is elmondom. :) )
Szia,
azt kerdeznem SOS (ma este sutnem), hogy ez a kozepes meretu tepsi azt jelenti, hogy _nem_ a szokasos tepsi meretrol van szo, ami kb. 35*35 cm, hanem mondjuk egy 20*30-asrol?
Koszi.
B.
Szia, csak most láttam, hogy írtál, remélem még nem késtem el a válasszal. Igen, 20x30-as kb.
Én ma sütöttem meg az almás pitét, és csatlakozom az előttem szólókhoz: köszönet a receptért, pont olyan, ahogy szeretem! :)
Most sütöm az almás pitét a te recepted szerint. Postolhatom (természetesen ide mutató linkel?
http://linborikonyha.blogol.hu
linkkel...bocsi
Természetesen! Sőt, megtisztelő!! :)
Elkészült és tényleg nagyon finom! köszönöm
Kis családom éppen most kebelezi elégedetten a pitét, köszönet érte!!!
szia!
kiprobáltam a receptet nagyon fini lett, csak a tepsi mérete nincs feltüntetve de egy kis lissztel potoltam még és így a gáz tepsiben ki fért. amugy fini:)
Szia!
Azért választottam a receptedet,mert nem volt itthon élesztőm.Elsőre megtetszett,nem is kerestem másikat.Mindenki repetázott belőle ,az utolsó morzsáig elfogyott.Puszi a nagyinak és neked is ,amiért megosztottad velünk!Ezután is ezt fogom sütni!
Ancsa
Szia!
Kezdő háziasszonyként sütöttem életem első és legfinomabb almás pitéjét.Levettem a családomat,páromat és a kedvenc anyóskámat is a lábáról:)
Nagyon finom volt:)Köszönöm a receptet!:)
Nagyon köszi!!! Végre megtaláltam az igazi almáspite recepjééééééét! :)))))
Szia!
Megsütöttem a pitét, és sikerült :)
Annyit változtattam a recepten, hogy a savanykás alma miatt nem tettem a tésztába citromot. Legközelebb is ezzel a recepttel fogom készíteni, de szerintem elfér bele a több alma is.
Szuper a recept!
Életem első almása született meg belőle és isteni lett.
Köszönöm!
Andi
Én most találtam erre a receptre.
Azt szeretném tudni, hogy amikor azt írod, hogy a második tésztalapot ráhelyezed a "félkész" sütire, akkor ez azt jelenti, hogy
ami a tepsiben van még folytatásra vár vagy azt jelenti, hogy ami a tepsiben van már megsült és úgy folytatod tovább.
Nagyon jó a recept! Valamit azért - tisztelettel - javasolnék:
Egy csipet só!
Kismacs! Köszönöm. Finom lett, bár az elején nagyon nagy lángon sütöttem és meg is ijedtem, hogy elég az alja. De nem :)
Szia! Nagyon szépen köszönöm én is hogy megosztottad velünk ezt a finom receptet! Ma megsütöttem így ahogy itt olvastam és nagyon finom lett! Ha nem bánod, jövök máskor is! Üdvözlettel: Sziszi
www.finometkek.freeblog.hu
Sziasztok! Sok almás pite receptem van, de most ezt fogom megsütni. Mindjárt kezdem, az alma már meg van pucolva, rögtön nyomatom a gépbe reszelni. Ha kész, írok megint. Ja, és két tepsivel kell sütnöm, mert az egytepsis variációnak általában kihűlni sincs ideje. Na pá, majd a végén írok. (Polipölő)
Na itt vagyok ismét, már sül a második tepsivel. Nasizok a kisült tepsiből, vagyis egyelőre csak a szélét, amit körbevágtam. Eddig nagyon fincsi. 35 perc alatt sült meg (légkeveréses sütő). Nyam-nyam, nagyon fincsi. Ajánlom mindenkinek. Köszi a receptet. Pussz. (Polipölő)
Isteni ez a süti. Egy nap alatt az utolsó morzsa is elfogyott!
Annamari
hello!
Ez a recept nagyon bevalt. Annyit modositottam, hogy egy pici sot tettem a tesztaba. Foleg azert mert olyan margarint tudtam csak venni (nemet), ami nem olyan sos, mint a rama. Ezen kivul a tesztat megkentem baracklekvarral vekonyan es diot szortam ra, aztan tettem ra az almat, ezt meg azert mert az almanak nem sok ize volt. Az almara is tobb cukor kerult.
Eddig anyukam fele almas pitet sutottem, ami nem mas, mint a horvath ilona szakacskonyv beigli tesztaja (elesztos, tobb liszttel). Ez sokkal jobban izlik!
Szia!
Ebben a pillanatban lett kész a süti!A szélek mind elfogytak,így én a "javát" ettem,melegen.Nem bírtam vele várni,így valószínű,hogy éjszaka nem tudok majd jól aludni,de megérte.Isteni lett!Sok mindent csináltam már,de pitét nem.Volt alma,így nekiálltam;a kislányom csinálta a javát.Köszönöm a receptet,remélem találok még ilyen egyszerű-nagyszerű receptet az oldalon!Ja és én is tettem sót a sütibe,mert én úgy tanultam,hogy csipet só mindenbe kell.Talán legközelebb több cukrot teszek rá,mert az alma nem volt eléggé édes.Mégegyszer köszi!Ildi