KAJO

Fincsiségek

Ezt az almás pite szerintem kategóriájában a legfinomabb. Legalábbis eddig még mindig nagy sikert arattam vele, különösen a páromnál, aki nagyon szereti a szaftos sütiket. Na, ez a recept pont ilyen: szaftos, nem túl édes. Én a reszelt alma mellett még magozott meggyel is meg szoktam szórni, de az alább közölt receptben most az almáé a főszerep.
Frissítés! Kipróbáltam fele mennyiség finomliszt és fele mennyiség teljes kiőrlésű liszt keverékével és úgy is nagyon finom, csak a tészta színe picit sötétebb és lehet, hogy több folyadékot vesz fel (pl. kicsit több citromlé vagy tejföl)! Próbáljátok ki!


Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
2 kg alma
(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.


(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)

134 komment:

noémi írta...

köszönöm , régóta keresek igazi almás pite receptet, a család mindenáron ilyet akar enni, valamelyik nap ki fogom próbálni.

Kismacs írta...

:)) Nagyon örülök, hogy sikerült hasznosat írnom! Ez tényleg olyan békebeli almás, mindenki csodálkozik, hogy milyen omlós a tésztája! Kulisszatitok még szerintem: a felső tészta legyen vékonyabb és ne spóroljunk az almával! :) Sok sikert, remélem sikerül örömöt szerezned a családodnak!

Névtelen írta...

ne haragudj, kicsit még kétbalkezes vagyok, szeretném megkérdezni, hogy az az egyszem tojássárgája kell-e csak a tésztába, vagy az a kenéshez kell és a tésztába egyáltalán nem?
nem akadékoskodok, dehogy, csak még nem vagyok elég gyakorlott meg minden. 18 éves vagyok, nemrég kezdtem sütögetni:)

Kismacs írta...

Igazad van, hogy nem vagyok egyértelmű. :)) A tésztába kell az egy tojássárgája, a kenéshez egy másik tojás kell, de van hogy a fehérjével kenegetem csak meg (ami a tésztából kimarad), akkor teszem ezt, amikor porcukrozom is a tetejét. Sok sikert!! :)

Névtelen írta...

Köszönöm:))
Amúgy a noémi vagyok, csak nagyon nem akarta elküldeni a kommentet csak úgy ha Névtelenre állítottam:)

noémi írta...

Megcsináltam, nagyon finom lett:) Pont olyan, amilyennek elképzeltem:)
Köszönöm még1x:)

Kismacs írta...

Jaj de jó! Nagyon örülök, hogy Neked is bevált a recept! :))

Névtelen írta...

Én is megsütöttem, isteni finom, ízlett a családnak. Már régóta szerettem volna egy igazi, finom, omlós almás pitét sütni. Köszi Neked! Ajánlani fogom másoknak is!

Névtelen írta...

Koszonom a receptet.Bevalt.Az igazsag az,hogy en angliaban elek,ugyhogy nemely hozzavalo eltero volt,de ennek ellenere isteni lett.Nagyon izlett az angol barataimnak is.Ja,es meg hozza kell tennem,hogy meg sosem sutottem almas pitet,megis olyan lett,amilyennek szeretem.Megegyszer,koszonom. Istvan

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptre! Isteni finom lett. Köszönet a Nagyinak!

Névtelen írta...

köszi a receptet, nagyon finom lett. én almát, meggyet, és az aljára kevés darált diót is tettem bele, úgy kellett finoman elhesegetnem a kollégákat, akik kezet akartak csókolni kostolás után :-)

Kismacs írta...

Kedves Hozzászólók! Nagyon örülök, hogy bevált nektek a recept! Süssétek sokat szeretteitek, barátaitok örömére! :)

Névtelen írta...

bár én az almát némi kis banánnal dúsítottam az eredmény fantasztikus lett! a tészta olyan finom omló amilyet még sosem sikerült készítenem. ezer köszönet a receptért! azt hiszem még egy tepsivel kell sütnöm!!!!

István írta...

Ez tényleg nagyon finom lett.Én az almát megpároltam és vajat is kavartam a megpárolt almába.Szerintem igy finomabb.A tészta kiváló!Köszönöm a receptet.

Névtelen írta...

Kedves Kismacs!

Az almás pitét elkészítettem, egyszerűen isteni!
Köszönjük szépen! (a férjem nevében is :-)
Üdv: Gabi

Névtelen írta...

Szia!

Ez volt életem sütése, mindenki szerint nagyon finom lett, úgyhogy köszönöm a receptet :)

Lili

Névtelen írta...

A mondat első fele helyesen:
ez volt életem első sütése...

:D

Kismacs írta...

Minden idők eddigi legsikeresebb blogbejegyzése, amit írtam, az almás pite receptje. Úgy örülök, hogy Nektek is sikerült és szeretitek a receptet! (A Nagyinak is elmondom. :) )

Névtelen írta...

Szia,
azt kerdeznem SOS (ma este sutnem), hogy ez a kozepes meretu tepsi azt jelenti, hogy _nem_ a szokasos tepsi meretrol van szo, ami kb. 35*35 cm, hanem mondjuk egy 20*30-asrol?
Koszi.
B.

Kismacs írta...

Szia, csak most láttam, hogy írtál, remélem még nem késtem el a válasszal. Igen, 20x30-as kb.

efem írta...

Én ma sütöttem meg az almás pitét, és csatlakozom az előttem szólókhoz: köszönet a receptért, pont olyan, ahogy szeretem! :)

linbori írta...

Most sütöm az almás pitét a te recepted szerint. Postolhatom (természetesen ide mutató linkel?
http://linborikonyha.blogol.hu

linbori írta...

linkkel...bocsi

Kismacs írta...

Természetesen! Sőt, megtisztelő!! :)

linbori írta...

Elkészült és tényleg nagyon finom! köszönöm

nadine írta...

Kis családom éppen most kebelezi elégedetten a pitét, köszönet érte!!!

ildikó írta...

szia!

kiprobáltam a receptet nagyon fini lett, csak a tepsi mérete nincs feltüntetve de egy kis lissztel potoltam még és így a gáz tepsiben ki fért. amugy fini:)

Névtelen írta...

Szia!
Azért választottam a receptedet,mert nem volt itthon élesztőm.Elsőre megtetszett,nem is kerestem másikat.Mindenki repetázott belőle ,az utolsó morzsáig elfogyott.Puszi a nagyinak és neked is ,amiért megosztottad velünk!Ezután is ezt fogom sütni!
Ancsa

Névtelen írta...

Szia!
Kezdő háziasszonyként sütöttem életem első és legfinomabb almás pitéjét.Levettem a családomat,páromat és a kedvenc anyóskámat is a lábáról:)
Nagyon finom volt:)Köszönöm a receptet!:)

Dóri írta...

Nagyon köszi!!! Végre megtaláltam az igazi almáspite recepjééééééét! :)))))

Katy írta...

Szia!
Megsütöttem a pitét, és sikerült :)
Annyit változtattam a recepten, hogy a savanykás alma miatt nem tettem a tésztába citromot. Legközelebb is ezzel a recepttel fogom készíteni, de szerintem elfér bele a több alma is.

Névtelen írta...

Szuper a recept!
Életem első almása született meg belőle és isteni lett.
Köszönöm!
Andi

Névtelen írta...

Én most találtam erre a receptre.
Azt szeretném tudni, hogy amikor azt írod, hogy a második tésztalapot ráhelyezed a "félkész" sütire, akkor ez azt jelenti, hogy
ami a tepsiben van még folytatásra vár vagy azt jelenti, hogy ami a tepsiben van már megsült és úgy folytatod tovább.

Névtelen írta...

Nagyon jó a recept! Valamit azért - tisztelettel - javasolnék:

Egy csipet só!

zulfi írta...

Kismacs! Köszönöm. Finom lett, bár az elején nagyon nagy lángon sütöttem és meg is ijedtem, hogy elég az alja. De nem :)

Névtelen írta...

Szia! Nagyon szépen köszönöm én is hogy megosztottad velünk ezt a finom receptet! Ma megsütöttem így ahogy itt olvastam és nagyon finom lett! Ha nem bánod, jövök máskor is! Üdvözlettel: Sziszi
www.finometkek.freeblog.hu

Névtelen írta...

Sziasztok! Sok almás pite receptem van, de most ezt fogom megsütni. Mindjárt kezdem, az alma már meg van pucolva, rögtön nyomatom a gépbe reszelni. Ha kész, írok megint. Ja, és két tepsivel kell sütnöm, mert az egytepsis variációnak általában kihűlni sincs ideje. Na pá, majd a végén írok. (Polipölő)

Névtelen írta...

Na itt vagyok ismét, már sül a második tepsivel. Nasizok a kisült tepsiből, vagyis egyelőre csak a szélét, amit körbevágtam. Eddig nagyon fincsi. 35 perc alatt sült meg (légkeveréses sütő). Nyam-nyam, nagyon fincsi. Ajánlom mindenkinek. Köszi a receptet. Pussz. (Polipölő)

Névtelen írta...

Isteni ez a süti. Egy nap alatt az utolsó morzsa is elfogyott!
Annamari

effa írta...

hello!
Ez a recept nagyon bevalt. Annyit modositottam, hogy egy pici sot tettem a tesztaba. Foleg azert mert olyan margarint tudtam csak venni (nemet), ami nem olyan sos, mint a rama. Ezen kivul a tesztat megkentem baracklekvarral vekonyan es diot szortam ra, aztan tettem ra az almat, ezt meg azert mert az almanak nem sok ize volt. Az almara is tobb cukor kerult.
Eddig anyukam fele almas pitet sutottem, ami nem mas, mint a horvath ilona szakacskonyv beigli tesztaja (elesztos, tobb liszttel). Ez sokkal jobban izlik!

Névtelen írta...

Szia!
Ebben a pillanatban lett kész a süti!A szélek mind elfogytak,így én a "javát" ettem,melegen.Nem bírtam vele várni,így valószínű,hogy éjszaka nem tudok majd jól aludni,de megérte.Isteni lett!Sok mindent csináltam már,de pitét nem.Volt alma,így nekiálltam;a kislányom csinálta a javát.Köszönöm a receptet,remélem találok még ilyen egyszerű-nagyszerű receptet az oldalon!Ja és én is tettem sót a sütibe,mert én úgy tanultam,hogy csipet só mindenbe kell.Talán legközelebb több cukrot teszek rá,mert az alma nem volt eléggé édes.Mégegyszer köszi!Ildi



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 50
Heti: 63
Havi: 967
Össz.: 143 107

Látogatottság növelés
Oldal: Almás pite
KAJO - © 2008 - 2024 - kajo.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »